Satser på skyhøyt hotell på Nesttun

Investorene bak Nesttun senter vil bruke 230 millioner på å bygge et hotell som skal rage 57 meter over bakken i Nesttun sentrum. Det er høyere enn Rådhuset.

HOTELLPLANER: Slik ser Bjerk & Bjørge Arkitekter for seg at hotellet på Nesttun kan bli. Eiendomsselskapet Zurhaar & Rubb AS vurderte flere alternative plasseringer. – Men vi fant ut at den mest sentrale plassen var den beste, sier adm.dir. Rune Birkeland. ILLUSTRASJON: Bjerk & Bjørge Arkitekter AS
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— Vi regner med at dette vil skape stor debatt, men det får vi ta, sier Rune Birkeland, administrerende direktør i eiendomsselskapet Zurhaar & Rubb AS.

Selskapet står bak de skyhøye hotellplanene i Nesttun sentrum. Hotellet skal ha 16 etasjer, 200 hotellrom, og høyden blir 57 meter. Til sammenligning er Rådhuset i Bergen 51 meter høyt.

— Vi regner med å bruke rundt 230 millioner kroner om planene blir realisert. For selskapet er det en overkommelig sak økonomisk sett, og vi tror det vil bety mye for den videre utviklingen av Nesttun, sier Birkeland.

Investert 300 mill. i år

Zurhaar & Rubb eier store bygningsmasser i Nesttun sentrum. Det siste tilskuddet er kulturhuset som ble offisielt åpnet sist lørdag. I tillegg står de bak utbyggingen av Askøy senter og et stort næringsbygg på Bømlo, som begge ferdigstilles om kort tid.

— Vi har foretatt investeringer på godt over 300 millioner så langt i år, sier Birkeland.

Om et par-tre år er de klar for å bruke mer på hotellbygging.

— Hotellplanene tok først form i løpet av sommeren. Da byggingen av det nye kulturhuset var i ferd med å bli fullført, var det naturlig å tenke videre, sier Birkeland.

Tomten, som er den siste som er ledig i sentrum av Nesttun, kjøpte de for om lag to år siden. I dag er det parkeringsplasser der.

— Det at Bybanen skal stoppe bare meter unna, vil gi store muligheter for transport av gjester både til og fra sentrum og Flesland når banen er fullt utbygget, sier Birkeland.

Fra pensjonat til høyhus

Einar Kongsbakk, direktør i Nesttun Sentrum, er begeistret for planene.

— Dette er foreløpig siste ledd i gjenerobringen av den vitalitet som Nesttun ble støvsuget for da kjøpesentrene etablerte seg for noen tiår siden, sier han.

I dag finnes det rundt 60 butikker på Nesttun, fordelt på gågaten og Nesttun senter, samt et omfattende offentlig og privat servicenett.

— Vi ser dette som et bidrag til å realisere kommunens ønske om å utvikle Nesttun som et urbant og tilgjengelig bydelssentrum, sier Kongsbakk.

Sist det var et overnattingssted på Nesttun, het det Gjøstein Pensjonat. Den gangen passerte Oslo-toget gjennom Nesttun. Nå gjenoppstår «toget» under navnet Bybanen.

Omregulering

Fortsatt er det en lang vei å gå før noe hotell kan se dagens lys.

— Først må vi jobbe videre mot politisk hold. Får vi positive signaler, vil vi starte prosessen med å omregulere området og kontakte ulike hotellkjeder for å sondere interessen, sier Birkeland.

Både han og Kongsbakk forventer reaksjoner og motstand på flere punkter:

  • Høyden og utformingen av bygget.
  • Diskusjoner om sol og skygge.
  • Trafikksituasjonen.

Om politikerne skulle gi grønt lys, er det ikke sikkert bygget blir som på skissen til Bjerk & Bjørge Arkitekter.

— Muligens vil vi utlyse en arkitektkonkurranse, men dette er for tidlig å si, sier Birkeland.

- For høyt

Byråd for byutvikling, næring og klima, Lisbeth Iversen, har fått se skissene av hotelldrømmen til Birkeland.

— Prinsipielt ønsker jeg ikke å kommentere slike prosjekter før de er blitt prøvet ut gjennom en planprosess, sier Iversen.

Hun legger til at byggets høyde vil være problematisk i forhold til gjeldende reguleringsplaner for området. Hvorvidt det kan bli aktuelt å endre reguleringsplanene og åpne for et høyhus, er uvisst.

— Det avhenger av den videre planprosessen, sier byråden.

Hotellplaner i lange baner

Det er planer om flere store hoteller i Bergen. For noen blir det med drømmen.

— I tiden som kommer har Bergen ikke særlig behov for mange nye hoteller, sier reiselivsdirektør Ole Warberg.

Ifølge ham har hotellene i byen om lag 70 prosent belegg i dag.

— I tillegg vet vi at det kommer noen nye hotellprosjekter de neste årene. Det er viktig å ha en viss balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Warberg.

Blant hotellprosjektene er:

*«Ørnen hotell» med plassering ved bystasjonen i Bergen sentrum. Rundt 200 rom. OBOS står bak. Hotellet er planlagt å stå klart om tre til fem år.

  • Nytt flyplasshotell ved Flesland i regi av BGO Bygg AS. 250 rom og konferanserom. Planlagt byggestart høsten 2010.
  • Hotell i Solheimsviken Næringspark er under planlegging, og Rieber Eiendom står bak.
  • Hotell med 144 rom på Damsgård. Selskapet Damsgårdsveien 69 står bak.

En som tidligere har hatt høytsvevende hotellplaner, er Ole Jan Strønen, den tidligere eieren av Jonsvollkvartalet. Han så for seg et ruvende hotellbygg i kvartalet, men fikk nei i kommunen og solgte senere eiendommen.

Ole Warberg mener at nye hoteller må skape økt etterspørsel totalt sett, slik at de ikke bare stjeler kunder fra andre hoteller i byen, som han sier.

I tillegg til bygging i sentrum er det blitt satset på hotelldrift i Bergen Sør i området ved Kokstad, Sandsli og flyplassen.

— Det har vist seg å være en god beliggenhet, sier Warberg.

Hva synes du om bygget? Si din mening.

Publisert:

BT anbefaler også disse sakene

– Vi regner med at dette vil skape stor debatt, men det får vi ta, sier Rune Birkeland, administrerende direktør i eiendomsselskapet Zurhaar & Rubb AS.