E-mail: post (a) alexandrafalagara.com

OM MITT ARBETE & FÖRHÅLLNINGSSÄTT:

Här kan du läsa mer om vad jag arbetar med och om mitt förhållningssätt till visuell kommunikation:

Against the flow – Rick Poynor om Bastion i Eye Magazine nr 89 2014.

Om att ta täten inom normkritisk design – intervju av Alejandra Cerda i Creative News, 2020.

Normkritisk formgivning – vad är det? – branschspaning för ADA, Association for Design and Advertising 2014.

Samtal med en student – intervju av Sissela Jensen, Konstfack 2014.

Vi är här – en text om illustration till utställningen What’s up North – Contemporary illustration, Malmö Form/design center 2013.

Manövrera runt och slå sönder – samtal mellan Alexandra Falagara, Brita Lindvall och konstgruppen MYCKET om hur vi kan göra motstånd när patriarkatet sitter i väggarna. Bang nr 2 2013.

Circumnavigating and crushing – A talk between the artists of norm-critical group MYCKET, Alexandra Falagara and Brita Lindvall on how we can create resistance when patriarchy is literally part of our spatial framework. Bang magazine no 2 2013.

The Big Bang! – Alexandra Falagara och Brita Lindvall berättar om arbetet med Bang för Graphic BirdWatching, 2012.

Illustration – en social handling – intervju i tidningen Tecknaren nr 6 2011.

Våra vänner – kort intervju ur boken Tusen bilder tusen ord, utgiven av RFSL ungdom 2011.

Utgångspunkter – en text om illustration till katalogen Kolla! Grafisk design och illustration, 2010.

Att bryta upp ett lås – ett text- och bildbaserat verk publicerat i tidskriften Ful nr 3–4 2010.

Tecknarens Manifest – en bok som handlar om bilder, inspiration och fantasi. Egen utgivning, 2007.

Pippiperspektiv

image

I maj 2020 släpptes jubileumsboken Pippiperspektiv för att fira att det är 75 år sedan den första Pippi Långstrump-boken kom ut. Jag deltog med ett par bilder till en essä av Lisa Ehlin. Texten fokuserar på Pippis styrka och svaghet, Pippi som individualist i relation till kollektivet. I bildarbetet utgick jag från min frågeställning om den ensamma karaktären och behovet av andra. Jag undrade vem som egentligen tar hand om Pippi och vem som flätar hennes hår. 

Keep reading

Med gedigen research i kombination med ett sinne för detaljer har formgivarna skapat en subtilt politiserad form. Kollagetekniken för Kobra in i samtiden och nytänder den trogna publikens intresse.

Juryns utlåtande om grafiken för SVT Kobra i Kolla! 2016

Under 2017 samarbetade jag med Amphi Produktion, ett kunskapsföretag som möjliggör maktkritisk förändring. Min del i ”Rutinportalen” – ett utbildningsmaterial om våld i nära relationer för vårdpersonal – var att utifrån ett manus som beskriver en relation teckna upp miljöer och föremål som beskriver det som sägs mellan raderna. 

Denna film är en del av ett större utbildningsmaterial. Art direction av Brita Leitmann. Animation av Marlene Broman. Musik av Moa-Lina Croall.

TIDNINGEN TECKNAREN

image

Illustration till en text av Nathan Hamelberg om serietecknaren Hergés arbete.

Om Hergés skildringar av “de andras” världar som en kuliss för Tintins äventyr. Hergé reste inte mycket för sina referenser utan ägnade stor tid åt att studera artefakter i samlingar på museer – samlingar modellerade utifrån västerländska äventyrares blick på “de andras” kulturer.

Tidningen Tecknaren 3/2016

❣️DREAM TEAM ❣️ Dotta Doost 💜 Bastion = Doostion! Doostion har tillsammans med Madder tagit fram kommunikationskoncept och form till ArkDes utställning Norm Form. Big up till Lina Forsgren som i samarbete med Doostion formgivit rubbet och Moa-Lina...

❣️DREAM TEAM ❣️ Dotta Doost 💜 Bastion = Doostion! Doostion har tillsammans med Madder tagit fram kommunikationskoncept och form till ArkDes utställning Norm Form. Big up till Lina Forsgren som i samarbete med Doostion formgivit rubbet och Moa-Lina Olbers Croall som språkgranskat och kvalitetssäkrat utställningens alla texter.

Norm Form visas på ArkDes till den 11/2 2018.

💜 Workshopen Chains of affection på Women’s Center for Creative Work, Los Angeles, den 7 juli 2017. Workshopen är en del av det pågående samarbetsprojektet In 21st Century Zesterhood som utförs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet. 💜 Varmt...

💜 Workshopen Chains of affection på Women’s Center for Creative Work, Los Angeles, den 7 juli 2017. Workshopen är en del av det pågående samarbetsprojektet In 21st Century Zesterhood som utförs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet. 💜 Varmt tack till deltagarna Soyoung Shin, Sofia Klapishack, Valeria Sanchez-Jimenez, Monica Wooters, Athena Beck, Hannah Grossman, Alex Baker, Samantha Borje, Bethel Geletu och Sarah Williams! 💜