Coronavirus

Catalunya estudia dos casos sospitosos de la variant òmicron, que ja ha arribat a Madrid

Les tres persones són passatgers procedents de Sud-àfrica, on va originar-se la mutació

4 min
Entrada a l'hospital Gregorio Marañón de Madrid, aquest diumenge

MADRIDLa variant òmicron ja ha arribat a Espanya. El servei de microbiologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha detectat el primer positiu d'aquesta mutació en un home de 51 anys, que procedia de Sud-àfrica però havia fet escala a Amsterdam i que "es troba bé", amb símptomes lleus. A més, Catalunya també estudia dos casos sospitosos més d'aquesta variant que ha fet saltar totes les alarmes dels països europeus, ja que tot i que n'hi ha poca evidència, es tem que sigui més transmissible i pugui causar infeccions més severes, també entre persones vacunades.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha informat aquest dilluns que s'han identificat dos positius a l'aeroport del Prat mitjançant tests d'antígens ràpids que podrien haver-se contagiat de la variant òmicron. Es tracta de dos passatgers que també havien estat al país sud-africà i que acabaven d'aterrar a Barcelona des d'Alemanya. Les mostres d'aquestes dues persones s'estan analitzant ara al servei de microbiologia de l'Hospital de Bellvitge amb l'objectiu de seqüenciar-les i confirmar si els positius corresponen a aquesta mutació. Salut preveu tenir els resultats aquest mateix dimarts. Argimon no ha volgut donar detalls dels afectats, com ara quin és el seu estat de salut ni si estaven vacunats o no per respecte a la seva intimitat, però ha confirmat que, com tots els positius, hauran de fer quarantena.

L'únic punt en comú que tenen els tres casos (el confirmat a Madrid i els dos sospitosos a Catalunya) és que els contagiats procedien del país africà, cosa que es considera un antecedent epidemiològic, i que havien fet escala en altres estats europeus. El positiu madrileny també va ser detectat mitjançant un cribratge amb tests d'antígens a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, segons ha explicat en un comunicat la Comunitat de Madrid, i ara la Direcció General de Salut Pública manté la vigilància dels contactes estrets de la persona infectada, així com del vol que va arribar diumenge a Madrid procedent de la capital holandesa. Segons el servei de microbiologia clínica i malalties infeccioses de l'hospital, el cas s'ha confirmat aquest mateix dilluns per mitjà de seqüenciació. "Hem aconseguit posar a punt un procediment ultraràpid que ens permet tenir el resultat el mateix dia", han explicat des del Gregorio Marañón.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) planteja en un informe tècnic que el risc global que suposa la nova variant del covid és "molt alt" i alerta que hi pot haver "noves onades amb greus conseqüències, en funció de molts factors, com el lloc on aquestes onades tinguin lloc". Argimon ha volgut enviar un "missatge de tranquil·litat i paciència" a la població i ha demanat no extreure conclusions precipitades sobre l'impacte que pot tenir la mutació a Catalunya, també al conjunt d'Espanya i a Europa. "Hi ha una situació de pànic generalitzada al món occidental, però encara ens falta saber molt sobre aquesta variant", ha subratllat.

Segons el conseller, d'entrada semblaria que pot ser més transmissible, però que no hi ha "evidències fefaents que realment ho sigui". També ha puntualitzat que a Sud-àfrica s'ha observat un augment dels ingressos hospitalaris, tot i que encara no se sap si respon a un augment dels contagis o si és perquè causa malalties més greus. "Tampoc se sap ni s’ha avaluat, de fet s'està fent ara, si aquesta variant s'escapa més de les vacunes i per tant augmenta la probabilitat de reinfecció entre vacunats", ha conclòs. Argimon creu que la variant circularà a Catalunya "tard o d'hora" però ha descartat per ara noves mesures restrictives.

Vols suspesos i quarantenes obligatòries

Els últims dies el degoteig de països europeus que han confirmat la detecció de casos de la nova variant ha sigut una constant. Per això, la Unió Europea, com a nou epicentre de la pandèmia, ha reaccionat amb especial celeritat i coordinació davant la por a l'impacte que pugui tenir la nova mutació del virus, detectada principalment en set països del sud del continent africà i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va qualificar divendres de "preocupant". En aquest sentit, molts països, inclosa Espanya, han suspès els vols a la regió. En concret, l'Estat veta l'entrada dels vols procedents de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue.

El ministeri de Sanitat ha inclòs la mutació òmicron en el llistat de variants de més impacte per a la salut pública (VOC) perquè són "més transmissibles, més virulentes o que poden escapar, totalment o parcialment, a l'efecte dels anticossos adquirits després d'infecció natural o vacunació amb variants prèvies". Sanitat també ha confirmat que durant catorze dies totes les persones que arribin procedents d'algun d'aquests països hauran de fer una quarantena obligatòria de 10 dies, amb la possibilitat de reduir-la a 7 en cas de tenir una PCR negativa. A més, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dilluns que estan preparant la repatriació dels espanyols atrapats a l'Àfrica per la circulació de l'òmicron. Des de Brussel·les, Albares ha dit que l'executiu central calcula que hi ha uns 200 ciutadans espanyols atrapats als països afectats, dels quals uns 150 són a Sud-àfrica. Als que es troben en aquest país, el ministre ha explicat que se'ls reubicarà en vols comercials. Per a la resta es prepara un vol des de Moçambic.

stats