Norge er kåret til verdens lykkeligste land

«Verdens lykkerapport» slår fast at Norge har passert Danmark og inntatt toppen av lykke. Tross fallende oljepriser.

– Svaret på hvorfor nordmenn er lykkelige er byråkrati, sier sosiolog og komiker Harald Eia til nyhetsbyrået Reuters.

I forbindelse med at Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ble Eia intervjuet av det internasjonale nyhetsbyrået.

I videoen forteller han hvordan velfungerende institusjoner gjør nordmenn lykkelige, samt at nordmenn ikke nødvendigvis ønsker å vise at de er lykkelige.

– Vi er lykkelige inni oss. Men vi viser det ikke.

Se hele intervjuet med Harald Eia i videoen over.

World Happiness Report 2017 ble lagt frem for FN i dag, mandag 20. mars, som er erklært å være datoen for Verdens lykkedag.

– Lykke er i større og større grad ansett for å være et godt mål på sosial utvikling og som mål for offentlig forvaltning, heter det i rapporten.

Norge endte i fjor opp på fjerdeplass, men nå har vi altså rykket opp til topps. Danmark røk ned til annenplass, mens Island tar den siste plassen på podiet, med Sveits hakk i hæl.

Se landene på topp og bunn av verdens lykkeranking litt lenger ned i saken

Dårlig vær stopper ikke verdens lykkeligste folk.  Nå er Norge på lykketoppen, ifølge en fersk rapport.

Lykkelige tross oljefall

Norge scorer dermed høyest når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

Norge rykker til toppen til tross for lavere oljepriser, heter det i rapporten.

– Norge investerer i framtiden

– Norge har beskyttet seg mot en "boom and bust"-økonomi og investert i fremtiden framfor å bruke pengene. Dette krever høy grad av sosial tillit, et samlet mål, sjenerøsitet og et godt styresett.

Rapporten understreker at 80 prosent av variasjonen i lykke i verden skjer innad i landene. I de rikere landene er psykisk og fysisk helse, samt personlige forhold en større faktor enn inntekt som årsak til lykke.

– En god start på en mandag morgen, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter:

Har spurt tusenvis i 155 land

Den FN-støttede World Happiness Report ble første gang publisert i 2012. Rapporten er utarbeidet av en gruppe uavhengige eksperter, og representerer ikke nødvendigvis FNs offisielle syn.

Rapporten rangerer 155 land målt etter undersøkelser som viser hvor lykkelige folk er.

Årets utgave skal også ha tatt med hvor fornøyd folk er på jobben. Ifølge rapporten bygger undersøkelsen på svarene som er mottatt fra mer enn 3000 spurte i hvert av landene som er tatt med.

De fire landene scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

USA faller på listen

I år er USA rangert som nummer 14 på listen over verdens lykkeligste, ned én plass fra fjorårets rapport.

Tross høyere inntekter rapporterer amerikanere mindre lykkefølelse.

– Det er jo medmenneskelige relasjoner som betyr noe. Hvis rikdom gjør det vanskeligere å etablere regelmessig kontakt og tillit i forhold, er det verdt det? spør John Helliwell, økonom ved universitetet i British Columbia i Canada og en av hovedforfatterne bak rapporten.

Mens USA har bedret nivået på to av kriteriene, inntekt og forventet levealder, har landet lavere nivåer av sosial sikkerhet, følelse av individets frihet og en høyere grad av opplevelse av korrupsjon i myndighetene og økonomien.

Kina mindre lykkelige

Tross en femdobling av BNP de siste 25 årene, hevder rapporten at kinesernes lykke er blitt redusert. Landet er rangert som nummer 79 i årets rapport. Forfatterne peker på en økning i arbeidsledighet etter 1990, samt at kjøpekraften har vekket ytterligere materialistiske behov.

– Grunnen til at arbeidsledighet har en stor påvirkning på folks lykkefølelse er enkel. Arbeid er viktig for å kunne sikre levekår, familie og helse, og det er disse faktorene som først og fremst bestemmer folks lykke.

Ifølge rapporten mistet 50 av 78 millioner statlige ansatte jobben sin i perioden 1992 til 2004. Dette var et resultat av en omstrukturering av statlige selskaper for å skape økonomisk vekst.

Nederst: skuffede afrikanere

Ifølge årets rapport ligger fire av fem afrikanske land på den nedre delen av listen.

– Grunnen til Afrikas lave lykkerangeringer kan være skuffelse over forskjellige aspekter av utvikling under demokratisk styre, heter det i rapporten.

Det er lurt å lære seg å  være tilfreds i livet, mener statsminister Erna Solberg. Her i et tilfreds øyeblikk under Oslo Innovation Week i 2016.
Vi har et godt utgangspunkt, men det er fortsatt veldig mange mennesker i samfunnet vårt som sliter, og vi må bli bedre for å møte dem. Erna Solberg

Solberg: Ikke alle er lykkelige.

Statsminister Erna Solberg (H) syns det er fint å lede verdens lykkeligste land, men minner om at ikke alle i Norge har det like bra.

Rapporten som kårer Norge til verdens lykkeligste land har ødelagt et av statsministerens standardpoenger når hun møter sine nordiske kolleger til middag.

– Jeg har pleid å si at Danmark er lykkeligere enn oss, og at vi er misunnelige på dem, sier Solberg med et smil.

– Vanskelig å måle lykke

– Det er vanskelig å måle lykke, fortsetter hun, og mener selv at det å lære seg å være tilfreds i livet er en viktig nøkkel.

– Dette viser at vi har et godt utgangspunkt, men det er fortsatt veldig mange mennesker i samfunnet vårt som sliter, og vi må bli bedre for å møte dem, sier hun til NTB.

NBC News besøkte Norge for å finne ut hvordan vi får demokratiet til å fungere best i verden.

Norge - også verdensmester i demokrati

For noen uker siden ble Norge kåret av The Economist Intelligence Unit til verdens beste demokrati for sjette år på rad. USA ble nedgradert til «flawed democracy», altså ikke helt perfekt.

Da NBC News besøkte Norge for å finne ut hva som var årsaken til at vårt demokrati fungerte slik rapporten konkluderte med, intervjuet de blant andre 18 år gamle Aurora Aven som sa at det er noe ved den norske kulturen som sier at det er viktig å bruke stemmeretten.