Noe å lære av

Et barn med langvarig anemi

Anemi hos barn og ungdommer er ikke uvanlig og kan ha mange ulike årsaker. Vanligvis er det enkelt å finne den sannsynlige årsaken, men i noen tilfeller viser diagnosen seg å være sjelden og vanskelig å stille.

Fra andre tidsskrifter

Bør eggstokker og eggledere fjernes hos kvinner med BRCA-genfeil?

Forebyggende salpingo-ooforektomi gir økt overlevelse etter brystkreftkirurgi hos kvinner med feil i BRCA1/2-genene, ifølge en italiensk studie.

Invitert kommentar

De sentrale helseregistrene samles hos én eier

Kreftregisteret, Norsk pasientregister og Kommunalt pasient- og brukerregister er flyttet til Folkehelseinstituttet fra nyttår 2024. Det betyr at de sentrale helseregistrene nå har samme eier. Har det noen betydning hvem som eier og drifter registrene våre?

Invitert kommentar

Eksistensiell krise i den biopsykososiale modellen

Livets eksistensielle spørsmål blir ofte aktualisert i møte med sykdom, men får lite oppmerksomhet i helsevesenet. Derfor er det på tide å utvide den biopsykososiale modellen med et eksistensielt perspektiv.

Intervju

Med en fargesprakende aura

Tine Poole er migrenelegen uten verken spesialitet eller doktorgrad. Dessuten er hun selv pasient. Heldigvis stopper ikke dette henne.

Fra arkivet

Metanolsaken

6. september 2002 ble en kvinne lagt inn på sykehus med uklarhet, svette, dilaterte pupiller, metabolsk acidose og generell uro. 25 minutter senere fikk hun respirasjonsstans. Dette ble starten på den såkalte Metanolsaken.

Nytt om navn

Tidsskriftet-priser 2023

Tradisjonen tro delte redaksjonen ut priser for beste artikler og årets fagfellevurderer i anledning Tidsskriftets møte for faglige medarbeidere 6. mars på Legenes hus i Oslo.

Debatt

De minste blir taperne i LIS1-kampen

Søknadsbasert LIS1-prosess setter medisinstudenter som er foreldre, i en svært vanskelig situasjon.

Klinisk oversikt

Behandling av status epilepticus hos voksne

Denne kliniske oversikten tar for seg behandling av status epilepticus, en tilstand der et epileptisk anfall varer lenge og medfører betydelig risiko for hjerneskade og død.

Kort kasuistikk

Avrusning etter bruk av nye rusmidler fra internett

Kunnskapsgrunnlaget for nye illegale rusmidler kjøpt på internett er begrenset og kan gi økt uforutsigbarhet og nye utfordringer i rusbehandlingen.

Kvinnedagen 8. mars

Invitert kommentar

Diagnose: seksuelt overgrep

Det vanlige er det vanligste.

Redaksjonell kommentar

Instrumentering i intimsonen

Det er mye kvinnehelse i å kunne ta godt hånd om underlivet. Trolig har det vært kjent siden antikken.

Klinisk oversikt

Underlige episoder under søvn – epilepsi eller parasomni?

Ved enkelte epilepsiformer opptrer anfallene nærmest utelukkende under søvn. På klinisk grunnlag kan det være vanskelig å skille slike anfall fra parasomnier og psykogene ikke-epileptiske anfall.

Podkast

Podkast: Underlige episoder under søvn

Hvor lett er det egentlig å skulle diagnostisere underlige episoder under søvn?

Klinisk oversikt

Nekrotiserende bløtdelsinfeksjoner

Slike infeksjoner er økende i en rekke land. Flere dødsfall er registrert i Norge i 2023. Med grunnlag i omfattende klinisk erfaring, litteratursøk og forskning på feltet oppsummeres her særtrekk ved tilstanden.

Kronikk

Gentamicin bør fortsatt inngå i empirisk sepsisregime hos voksne

Kombinasjonen av et smalspektret betalaktamantibiotikum og aminoglykosid bør fortsatt være førstevalg.

Originalartikkel

Kodepraksis ved sepsis

Funn i denne studien viser at det er forskjeller i kodingen av sepsis mellom de fire regionale helseforetakene, og at bruken av koder med kjent fokus øker på bekostning av dobbeltregistrering og ukjent fokus alene.

Invitert kommentar

Kode sepsis

Sepsis er ikke bare en alvorlig tilstand som ofte gir behandlingsutfordringer. Selv korrekt koding av diagnosen kan være komplisert i en travel klinisk hverdag.

Intervju

Med sans for sjeldne sykdommer

Jens Vikse er i ferd med å bli revmatolog og har tatt mål av seg å finne alle pasienter i Norge med en nokså sjelden og nylig erkjent sykdom.

Kort kasuistikk

Iatrogen botulisme

Denne kasuistikken beskriver alvorlig iatrogen botulisme etter behandling med injeksjon av botulinumtoksin ved en privatklinikk i utlandet.

Invitert kommentar

Tre nye rapporter om prioritering

Systemene for prioritering kan bli bedre, men å prioritere vil alltid være krevende, fordi det også innebærer å si nei til noe.

Fra fagmiljøene

Video om vanskelige samtaler

Invitert kommentar

For tidlig død

I Norge har vi lenge hatt en sterk nedgang i dødelighet av ikke-smittsomme sykdommer. De siste fire årene har nedgangen flatet ut.

Kronikk

Autisme hos jenter

Mange jenter med autisme oppdages ikke av helsevesenet. Manglende diagnose kan ha betydelige negative konsekvenser for helse, utdanning, sysselsetting og selvstendighet.

Essay

Dobbelblindet litterært eksperiment

Double Blind er noe så sjeldent som en nevrofilosofisk idéroman.

Legelivet

Til stede for ferskingene

Å bidra med ord og omsorg er noe av det viktigste vi gjør som leger.

Laget av Ramsalt med Ramsalt Media