Industriecultuur

65 jaar Expo 58 in Brussel

Sinds 1851 organiseren verschillende landen Wereldtentoonstellingen: grote internationale exposities waarop de deelnemers zich van hun beste economische, technische, sociale en culturele kant laten zien. Precies 65 jaar geleden opende een van de meest legendarische expo's. In 1958 streek de Wereldtentoonstelling namelijk voor de vijfde keer neer in Brussel. Maar van de paviljoenen en kunstwerken, zoals de betonnen Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde, blijft niet veel meer overeind. Op ontdekking in en rond het Ossegempark op zoek naar sporen van Expo 58.

trappen aan de tramhalte

De wereldtentoonstelling was te bereiken via de tramterminal Esplanade. De trappen leidden bezoekers naar de brug over de snelweg.

Brug richting Loopbaanbrug

Speciaal voor Expo 58 werd in Ossegempark een nieuwe brug gebouwd die bezoekers naar een loopbrug dirigeerde.

Moderne Tuin op de expo

In Moderne Tuin aan de voet van het (verdwenen) Germinalpaviljoen konden bezoekers hun picknick binnenspelen.

Kiosk aan de ingang

Aan de Eeuwfeestlaan tref je nog een restant aan van de Beneluxpoort, een van de grote toegangspoorten.

Treinen langs de Koppenberg

De Koppenberg in de Vlaamse Ardennen is niet alleen het decor van de Ronde van Vlaanderen, maar vormt ook de achtergrond van spoorlijn 85 tussen Leupegem en Herseaux bij de Franse grens. De rails zijn weliswaar uitgebroken in 2000, toch is het tracé nog duidelijk herkenbaar in het landschap. Een voettocht langs de opgedoekte spoorweg.

spoorlijn in oudenaarde

Honderd jaar oude schachtbok

In 1913, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, hield de Compagnie des mines de Dourges de steenkoolmijn Fosse n°8 boven de doopvont in het Noord-Franse Évin-Malmaison. De steenkoolmijn belandde al snel in woelig waardig. In 1914 brak namelijk de Eerste Wereldoorlog uit en werd het Noord-Franse mijnbekken overspoeld door het Duitse leger. Net als ruim honderd andere steenkoolmijnen, werd ook deze mijn geplunderd door het Duitse leger. Het duurde tot 1927 vooraleer de mijnbouw in Évin-Malmaison werd hervat.

ijzeren schachtbok

Eerstkomende activiteiten

De komende maanden zwaait een heel pak industriële monumenten de deuren open voor bezoekers. Ontdek het verhaal achter de fabrieksmuren tijdens mijnzondagen, wandeltochten, fietsroutes, expo's, bunker- en open monumentendagen in de agenda. Zelf een event delen in de agenda? Neem contact op met bart@industriecultuur.be.

26 tot 28 mei
Archeologiedagen

Naar de agenda

In de kijker: industrieel erfgoed in de Canon van Vlaanderen

De Canon van Vlaanderen laat het industrieel erfgoed niet onbelicht. Ontdek op de website van de canon de 5 'vensters' die het verhaal vertellen van onder meer de windmolen van Wormhout, de Mule Jenny die Lieven Bauwens naar het Europese vasteland smokkelde, de eerste treinrit, de Vlaamse staalindustrie en steenkool in Limburg. 

Niet alleen Lieven Bauwens, maar ook de Engelsman William en diens zoon John Cockerill duiken op in de Canon van Vlaanderen. In het boek 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie' lees je het verhaal over het leven en werk van de familie Cockerill en in het bijzonder dat van de jongste telg: John Cockerill. Hij introduceerde stoommachines, hoogovens, spoorstaven en treinen. Zo joeg hij België en bij uitbreiding het hele continent de industriële revolutie in.

John Cockerill op het Schumanplein in Brussel
Op zoek naar sporen van de Cockerills

Industriecultuur.be is een online magazine dat het verhaal vertelt over de industriële revolutie in België en daarbuiten. Maandelijks brengen nieuwe artikels overblijfsels van het industriële tijdperk onder de aandacht. Heb je zelf tips voor erfgoedverhalen of evenementen in de agenda? Stuur een bericht naar bart@industriecultuur.be.

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven op de updates van Industriecultuur.be. Bekijk de online versie van deze mail. Deze mail werd verstuurd naar willydecleene@outlook.com, klik hier om je af te melden

© 2023 | Industriecultuur.be door Tijdreizen.eu