Canvi de criteri

Catalunya seguirà la recomanació de Sanitat i no demanarà quarantena als vacunats

Salut modificarà el protocol per «evitar més desconcert», tot i que això contradigui l’aconsellat pel seu comitè científic assessor

Catalunya seguirà la recomanació de Sanitat i no demanarà quarantena als vacunats
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya seguirà la recomanació del Ministeri de Sanitat i no exigirà quarantenes a les persones vacunades que siguin contacte d’un cas positiu. La Conselleria de Salut ha emès aquest dimecres un comunicat en què informa del canvi de protocol amb l’objectiu d’«evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris».

«Malgrat que tant l’Agència de Salut Pública de Catalunya com el comitè científic assessor de la covid-19 del departament recomanava implantar quarantenes per a aquelles persones vacunades que siguin contactes estrets amb la variant òmicron, Salut seguirà la recomanació estatal aprovada ahir per la Comissió per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris», recull el comunicat de Salut.

Decisió de Sanitat

Els tècnics del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes van acordar aquest dimarts que els contactes estrets d’un contagiat amb la variant òmicron de coronavirus no hagin de guardar 10 dies de quarantena domiciliària, en el cas que tinguin la pauta de vacunació completa, canviant el criteri que hi havia fins ara. Això sí, el protocol estableix que aquestes persones sí que han «de limitar les seves activitats a les essencials reduint al màxim les seves interaccions socials».

Segons han informat fonts del Ministeri de Sanitat, la Comissió de Salut Pública ha decidit «per majoria» canviar aquesta norma, ja que fins ara sí que estaven obligats a fer quarantena els contactes de casos produïts per les variants delta, beta o gamma. Catalunya, no obstant, havia dictat el criteri contrari, tot i que aquest dimecres Salut ha reculat.

Segons el comunicat de la conselleria, aquest canvi decidit per Sanitat «difereix del criteri científic anteriorment exposat per la mateixa Comissió de Salut Pública [...] i genera importants dubtes sobre la seva aplicació i implicacions», concretament en aquelles persones que han sigut contactes d’un positiu i que treballen en un entorn amb molta «interacció social», com poden ser els sectors comercials, turístics, docents i d’atenció al públic».

Salut, que fins i tot així seguirà les recomanacions de Sanitat i ja està treballant per modificar el protocol de nou, ha reclamat «rigor» a la Comissió de Salut Pública i ha demanat que exposi els «criteris científics que han motivat aquest canvi».

Sense confirmació de la variant

No obstant, a la pràctica, la confirmació del tipus de variant òmicron no estava disponible per a la majoria dels contagiats.

Tot i que no hagin de fer quarantena, als contactes estrets d’un cas confirmat d’òmicron se’ls recomanarà que durant aquest període de 10 dies limitin les seves activitats a les essencials, reduint el màxim possible les seves interaccions socials, i segueixin «escrupolosament» les mesures de prevenció com l’ús de mascaretes i una vigilància estreta davant la possible aparició de símptomes compatibles.

Aquest acord suposa una «revisió» del criteri que era vigent fins ara, i es produeix en el context actual d’alta incidència i d’àmplia circulació de la variant òmicron.

Madrid canvia el protocol

La decisió es coneix després que la Comunitat de Madrid hagi fet públic un protocol d’actuació en cas de donar positiu en un test d’autodiagnòstic que incloïa la recomanació que els contactes estrets vacunats amb pauta completa no s’aïllessin –independentment de la variant– però sí que reduïssin les sortides a les essencials.

Notícies relacionades

D’altra banda, la Comissió de Salut Pública insisteix en la importància d’accelerar la vacunació tant de les persones de més de 12 anys no vacunades com de les dosis de record en els grups autoritzats, especialment els més vulnerables; i la primovacunació en els nens i nenes de 5 a 11 anys.

Contagis desbocats

No obstant, dos dies abans de la Nit de Nadal i amb un ritme de contagis desbocat a pràcticament tot Espanya, el Ministeri de Sanitat no ha informat de moment que s’hagi arribat a cap acord amb les comunitats sobre les mesures que s’hauran d’implantar durant les celebracions per les festes nadalenques, una qüestió que hauran d’abordar aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez, i els líders autonòmics en la conferència de presidents