Colombia wil tegen 2022 30 procent van grondgebied tot beschermd gebied verklaren

Het eerste succes van de VN-klimaattop COP26 in Glasgow: een plan om de ontbossing in de wereld tegen 2030 te stoppen. Colombia wil echter tegen 2022 30 procent van zijn land tot beschermd gebied verklaren.

Meer dan 100 leiders van landen die samen goed zijn voor 85 procent van alle bossen wereldwijd hebben een akkoord bereikt dat tegen 2030 een eind moet maken aan ontbossing en de negatieve gevolgen daarvan. Bij de ondertekenaars zijn landen als Canada, Rusland, Brazilië, Colombia, Indonesië en de Democratische Republiek Congo.

Colombia heeft een ambitieuze toezegging gedaan om tegen 2022 30 procent van zijn grondgebied tot beschermd gebied te verklaren, acht jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

“Deze ontmoeting is historisch. Het is historisch omdat het gaat over het mobiliseren van middelen om de natuurlijke wereld te beschermen”, zei de Colombiaanse president Duque.

“Vandaag erkennen we dat als we de uitstoot tegen 2030 echt willen verminderen en koolstofneutraliteit willen bereiken, we het concept van natuur positief in onze ziel en hart moeten plaatsen.

“Daarom heeft Colombia vandaag aangekondigd dat we niet gaan wachten tot 2030, we laten 30 procent van ons grondgebied tot beschermd gebied verklaren. We gaan dit bereiken in 2022.”

Ongeveer 50 procent van het land van Colombia is bedekt met tropisch regenwoud en het land heeft meer dan de helft van ’s werelds hooggelegen ecosystemen.

Klimaatverandering bedreigt het levensonderhoud en zoetwatersystemen in Colombia, waar nevelwouden 70 procent van het water aan de bevolking leveren.

Als deze belofte kan worden nagekomen, kan het beschermen van meer land een dubbele overwinning zijn: het verminderen van de opwarming van de aarde en het land helpen de gevolgen ervan het hoofd te bieden.

Samen gaan de landen 10,34 miljard euro publieke middelen en 7,2 miljard euro aan privémiddelen investeren om hun doelen te bereiken.

Bron :
Foto:Presidencia - Casa de Nariño