Recensie: The Invisible Man

The Invisible Man draait nu in de bioscoop. Het spannende sciencefictionverhaal van schrijver H.G. Wells is al meerdere keren door Universal verfilmd. Deze nieuwe versie van regisseur Leigh Whannell is zeker aan te raden.

The Invisible Man - Officiële trailer (Universal Pictures) HD

Adrian Griffin is een briljant uitvinder, maar ook een extreme controlefreak en dat beperkt zich niet alleen tot zijn werk. Zijn vriendin Cecilia Kass heeft het gevoel in een gevangenis te wonen, hij bepaalt alles. Ze besluit met de hulp van haar zus te vluchten en onder te duiken bij een vriend er van.

Twee week later wordt Adrian dood gevonden en erft Cecilia een paar miljoen. Ze is vooral blij met het gevoel niet meer opgejaagd te worden en vrij de straat op te kunnen. Maar al snel bekruipt haar het gevoel dat hij nog steeds haar in de gaten houdt en zelfs aanwezig is. Iedereen verklaart haar voor gek.

The Invisible Man - Elisabeth Moss

Dat Universal meerdere keren een poging gedaan om à lá Marvel met hun klassieke monsters een Dark Universe op te zetten. Afgelopen drie keer ging het mis; The Wolfman (2010), Dracula Untold (2014) en The Mummy (2017) waren alleen geen slechte films, maar niet sterk genoeg om te vervolgen met andere monsterfilms.

Veel plannen kwamen, veel plannen verdwenen. En tegelijkertijd is er de komst van de productiestudio van Jason Blum, welke al sinds 2014 een deal met Universal heeft. Met een laag budget weet Blumhouse effectieve horrorfilms neer te zetten, is het ze ook gelukt met The Invisible Man?

De regie en het scenario waren in handen van Leigh Whannell, de bedenker van de Saw-reeks. Het is een originele moderne benadering van het verhaal van schrijver H.G. Wells, alles klopt. De productie heeft overigens invoeden van de Paranormal Activity-reeks. Herinner je dat je keek naar de camerabeelden waarin eigenlijk niks gebeurde? Dat en het bijbehorende gevoel vind je terug in The Invisible Man. Het past perfect.

Elisabeth Moss steelt werkelijk de show in haar rol als de getraumatiseerde Cecilia. Zo sterk zelfs dat de rest van de cast bijna onzichtbaar wordt. Maar daarbij mogen we Storm Reid die als Sydney, de dochter van de politieagent waar Cecilia onderduikt, een van de sterkste bijrollen neerzet.

Sterren: 4 / 5

The Invisible Man zet een heerlijke moderne scifi-horror neer voor een breed publiek. Het is een zeer goed begin van meer moderne versies van de Universal Monsters en deze staan al op de planning bij Blumhouse. Ook is duidelijk dat dit allemaal standalone films worden. Nu in de bioscoop.

Interessant artikel?

6 gedachten over “Recensie: The Invisible Man”

  1. Gelukkig maar dat smaken verschillen 🙂
    Ik heb hem gisteren (eindelijk) gezien en ik vond het de beste genrefilm die ik dit jaar tot nu toe gezien heb.
    Elisabeth Moss is inderdaad super.

    En ik vind ook dat het gebruik van lege ruimte in deze film fenomenaal is. Het wordt gewoon eng om naar een lege hoek van een kamer te kijken. Terwijl je helemaal niet weet of daar überhaupt wel iemand is. Er zitten een paar goed getimede jumpscares in maar van dat stijlonderdeel wordt gelukkig heel minimaal gebruik gemaakt. Het is meer de continue paranoia van Cecilia die ook jou als kijker in de greep houdt.

    Wat ook grappig is, is dat heel veel uit de trailer helemaal niet letterlijk zo in de film zit. Zo is in de trailer wel het idee van de film prima uiteen gezet, maar is er ook weer niet teveel onthuld.
    Al met al de vier sterren meer dan waard.

    Beantwoorden
  2. Ik heb de film zojuist gezien. Het idee was goed maar ze hadden er zoveel meer uit kunnen halen en meer de diepte in kunnen gaan. Er rammelde ook van alles aan het verhaal. Neem nou die scene dat Adrian zich mee laat opsluiten in haar isolatiecel . Vond ik nogal onlogisch. Waarom zou hij dat doen? Zo waren er wel meer scene’s die ik gewoon zwak ofwel onlogisch vond. En het slotstuk vond ik gewoon goedkoop en was zonder enige boodschap.

    Beantwoorden

Plaats een reactie