Gentse onafhankelijke musea vragen financiële steun aan de stad voor werking

Het Musem Dr. Guislain en het Gents Universiteitsmuseum (GUM) vragen financiële ondersteuning van de stad Gent. Er zijn centen nodig om de stijgende lonen en energiekosten op te vangen. Ook sponsoring of subsidies zijn weggevallen. De stad begrijpt de vraag, maar tilt ze over de verkiezingen. 

De stad Gent heeft een 6 musea in eigen beheer en werkt nu al met andere onafhankelijke instellingen samen. "Dat geldt ook voor het Museum Dr. Guislain", stelt schepen Sami Souguir (Open VLD) na een vraag van gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA). Hij vraagt zich af of er ook structurele financiële ondersteuning komt. "Het klopt dat die vraag recent gesteld is", zegt Souguir. "De energieprijzen en de lonen zijn gestegen. En, er zijn enkele sponsors weggevallen. Ik vind het zeer zinvol om na te denken over ondersteuning, maar dat zal voor een volgende bestuursperiode zijn." Het museum krijgt op dit moment ook al ondersteuning van Vlaanderen én private partners. 

Souguir benadrukt dat het museum nu al meegenomen wordt in allerlei werkgroepen en samenwerkingen waar ook de andere Gentse musea aan deelnemen. De beleidsplannen worden samen ingediend bij de Vlaamse overheid. "Het museum is ook betrokken bij onze acties en promoties." 

Geen geld meer voor stadsmarketing

Ook het Gentse Universiteitsmuseum (GUM) klopte eerder al aan bij de stad om op een structurelere manier steun te krijgen, bovenop de financiering die nu al van elders komt. Ook daar verwijst Souguir naar de volgende legislatuur. Het GUM kan dan niet meer op geld uit het stadmarketingfonds rekenen. Dat fonds, goed voor een kwart miljoen euro en verdeeld over verschillende projecten, is geschrapt bij eerdere besparingsrondes. "Een symbolische steun voor de beide onafhankelijke musea vanuit de stad zou inderdaad een aandachtspunt moeten zijn voor de volgende legislatuur", benadrukt de schepen. 

Meest gelezen