Maak een voorbeeldproject voor het Geef om erfgoed-crowdfundingsplatform

campagnebeeld workshopreeks erfgoedcrowdfunding

Wil u graag uw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Vraagt u zich af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? Zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingsproject? En hoe werkt het Geef om erfgoed-platform? In een handige workshopreeks wordt u stap voor stap ingewerkt en begeleid bij u erfgoedcrowdfundingsproject. 

Waarom crowdfunding?

  • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren. 
  • Via crowdfunding kan u er bovendien voor zorgen dat uw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert. 
  • Nieuwsgierig? Lees hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp  met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd. In onderstaande video vertelt Katrien meer over hun initiatief.

Interesse? 

Vanuit 'Erfgoed in de praktijk' ondersteunt FARO erfgoedorganisaties en vrijwilligers die interesse hebben om hun erfgoedproject op het Geef om erfgoed-platform te plaatsen. We bieden infosessies, workshops en één-op-één begeleiding aan. 

Stap 1 
Bekijk eerst een opname van de infosessie: u krijgt uitleg over crowdfunding met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. U krijgt ook info over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform. Op dit moment kunnen we u al op verzoek een link doorsturen van een opgenomen infosessie. Mail hiervoor naar daphne.maes@historiesvzw.be. Binnenkort zetten we de infosessie vrij online ter beschikking. 

Stap 2 
Tijdens twee workshops krijgt u verdere begeleiding van uw project. We ondersteunen u bij de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne.  De twee workshops moeten samen gevolgd worden. 

  • Deel 1: Donderdag 6 oktober 2022 van 19 tot 22 uur 
  • Deel 2: Donderdag 20 oktober 2022 van 19 tot 22 uur 

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de website van Histories.

Stap 3 
Na de workshops kan u verdere begeleiding bij de uitwerking van uw project krijgen via gratis  één-op-één begeleiding. Voldragen projecten die passen binnen het concept van het platform kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er  oproepen voor projecten gelanceerd worden.

Op deze projectpagina leest u alle projectinfo.

Erfgoed in de praktijk

Dit initiatief kadert binnen het samenwerkingsverband 'Erfgoed in de praktijk'. Onder deze koepel organiseert FARO samen met Histories, Davidsfonds, Herita en PARCUM laagdrempelige avondcursussen die erfgoedvrijwilligers ondersteunen bij de organisatie van een activiteit voor evenementen zoals Erfgoeddag, Nachten van de Geschiedenis of Open Kerkendagen. Zo waren er al avondcursussen over het ontwikkelen van gezinsvriendelijke activiteiten of het interactief rondleiden van publiek. Hier vindt u een terugblik op de afgelopen vormingen.

Foto cover: campagnebeeld workshopreeks erfgoedcrowdfunding

Michelle Van Meerhaeghe