Leer wiskunde aan de hand van immaterieel erfgoed

Kinderen in de klas. Foto: Mimi Thian via Unsplash

Immaterieel erfgoed valt prima te integreren in vakken als wiskunde, informatica, kunst en literatuur. Door praktijk en theorie aan elkaar te koppelen, nemen leerlingen de leerstof nog beter op, zo blijkt uit een project van Unesco samen met de Europese Unie.

'Engaging Youth for an Inclusive and Sustainable Europe'

Unesco en de Europese Unie sloegen de handen in elkaar voor het project Engaging Youth for an Inclusive and Sustainable Europe, in de nasleep van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in 2018. Het idee? De banden tussen jongeren, cultureel erfgoed en onderwijs versterken. Hoe? Door leraren en leerlingen in scholen, verspreid over heel Europa, kennis te laten maken met immaterieel erfgoed én dit levend erfgoed te integreren in de lessen.

In samenwerking met Unesco Associated Schools in the European Union (ASPnet members) zette Unesco een reeks activiteiten op waarbij scholen het immaterieel erfgoed van hun leerlingen in kaart brachten en integreerden in de lessen. Wat blijkt? Het integreren van immaterieel erfgoed in vakken als wiskunde, fysica, informatica of literatuur, toont het belang van immaterieel erfgoed in ons dagelijks leven beter aan. Maar het gaat verder dan dat. Door theorie te koppelen aan aspecten uit het dagelijks leven van de leerlingen, blijft die leerstof beter hangen. Het wakkert de nieuwsgierigheid en de creativiteit van de studenten aan. En, ook niet onbelangrijk, het draagt bij tot het borgen van immaterieel erfgoed.

Een Japanse printtechniek in Koekelberg

Tien ASPnet-scholen gingen aan de slag met innovatieve pilootprojecten. In eigen land namen Rembert Jonckheere en zijn leerlingen uit Campus Comenius (Koekelberg) deel aan zo’n pilootproject. De school bracht het cultureel erfgoed van de leerlingen in kaart. Daaruit bleek dat de grootouders van de leerlingen afkomstig zijn uit meer dan 120 landen, verspreid over de hele wereld. De school organiseerde een expo met objecten die de leerlingen van thuis meebrachten. De objecten werden gelinkt aan een traditie of erfgoedpraktijk in hun familie. Hierop werd één erfgoedpraktijk, de Hanga printtechniek uit Japan, geselecteerd om toe te passen in de lessen wiskunde en kunst. Een heus succes, zo leert ons dit filmpje:
 

Een toolkit voor leerkrachten

In het kader van dit project ontwikkelden Unesco en de Europese Unie een resource toolkit voor leerkrachten met tien casestudies, praktische instrumenten en filmpjes. Ook voor u als erfgoedwerker kan deze toolkit inspiratie bieden om, samen met een school in de buurt, aan de slag te gaan met immaterieel erfgoed. Volgend jaar draait Erfgoeddag helemaal rond onderwijs: een ideale gelegenheid om de mogelijkheden van immaterieel erfgoed in de klas te verkennen!

Bent u nog niet zo vertrouwd met immaterieel erfgoed maar wilt u er graag meer over weten? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Bent u op zoek naar inspiratie om aan de slag te gaan? Dan is de Basiscursus immaterieel erfgoed, een initiatief van FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed, iets voor u! Alle informatie vindt u hier. Op die pagina kunt u zich ook inschrijven.

Bron: Unesco, 'Engaging Youth for an Inclusive and Sustainable Europe' en Werkplaats immaterieel erfgoed, 'Aan de slag met immaterieel erfgoed in de klas'.
Foto: Kinderen in de klas, door Mimi Thian via Unsplash

Elien Doesselaere