Stor fangst i global aktion mod ulovlig medicin

23. oktober 2018

Den verdensomspændende aktion Operation Pangea mod ulovligt salg af medicin er nu slut, og resultatet er opgjort. 116 lande deltog, 859 personer er anholdt eller efterforskes nærmere, og over 3.670 ulovlige hjemmesider er lukket.

Operation Pangea, den verdensomspændende aktion mod ulovligt salg af medicin, er slut.

Ulovligt salg af medicin er et stigende problem, der kan udgøre en global trussel for folkesundheden. Salget sker ofte over nettet og på tværs af landegrænser. Derfor er mange lande fra hele verden nu for ellevte gang gået sammen i en omfattende aktion mod ulovlig onlinesalg og import af medicin.

Den danske indsats blev koordineret i et samarbejde mellem Lægemiddelstyrelsen, Politiet, Fødevarestyrelsen og Toldstyrelsen.

Flere anholdt og ulovlige hjemmesider lukket ned

Den ellevte Operation Pangea fandt sted fra den 10. til 16. oktober 2018 og involverede 116 lande verden over. På verdensplan resulterede aktionen i 859 anholdelser og nærmere efterforskninger af enkeltpersoner, og over 30 grupper eller netværk af organiserede kriminelle er blevet efterforsket og afbrudt. Mere end 542.300 forsendelser med ulovlig medicin er tilbageholdt, der tilsammen indeholdt over 10 millioner enheder potentielt livsfarlig medicin til en estimeret værdi af 13.938.000 dollars. Mere end 3.670 hjemmesider er blevet lukket eller har fået fjernet deres betalingsmuligheder, og 1.300 hjemmesider er fortsat under efterforskning.

”Fra dansk side har vi blandt andet haft fokus på at finde og efterforske hjemmesider, der sælger medicin ulovligt til de danske forbrugere. Vi har under dette års aktion fundet frem til 27 hjemmesider, der sælger medicin ulovligt rettet mod danske forbrugere. Vi har indberettet hjemmesiderne til Interpol, og så arbejder vi videre med at få lukket hjemmesiderne”, siger Stine Gregers Hørsøe, der er jurist i Lægemiddelstyrelsen.

Forsendelser med medicin tilbageholdt

Ud over indsatsen for at lukke de ulovlige hjemmesider har der i den netop overståede aktion også været fokus på de forsendelser med medicin, som Toldstyrelsen stopper i tolden. Hele sidste år beslaglagde Toldstyrelsen knap 300.000 piller og mere end 350 kg medicin, der ikke var i pilleform. De pakker, der indeholdt ulovlig medicin, er overdraget til Lægemiddelstyrelsen.

”Vi er glade for at deltage i Pangea, hvor vi i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen går målrettet efter ulovlig medicin, og medicin, som er forsøgt indført fra lande uden for EU. Med den stigende nethandel er det vigtigere end nogensinde, at forbrugere er opmærksomme på at få betalt told, moms og afgifter, men også om de bestiller varer som medicin, der ikke alene er ulovlige, men også er til fare for dem selv”, siger Preben Buchholtz Hansen, der er underdirektør i Toldstyrelsen.

Ca. 12.000 forsendelser er blevet kontrolleret af Toldstyrelsen, og 376 forsendelser med ulovligt importeret medicin er tilbageholdt af Lægemiddelstyrelsen til videre efterforskning. Desuden er der tilbageholdt 42 forsendelser, der indeholdt doping og euforiserende stoffer.

Under aktionen har Lægemiddelstyrelsen tilbageholdt en stor mængde receptpligtige potensmidler, som også har udgjort en stor mængde under de forrige aktioner. Derudover har Lægemiddelstyrelsen tilbageholdt den receptpligtige smertestillende medicin tramadol, modafinil, der kan misbruges som såkaldt ”study-drug”, melatonin, der er søvnregulerende medicin, samt flere slags receptpligtige antibiotika. I alt har Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med Toldstyrelsen tilbageholdt ca. 34.000 enheder medicin (tabletter, kapsler, ampuller mm.)

Køb ikke ulovlig medicin

”Vi vil kraftigt opfordre de danske forbrugere til ikke at købe ulovlig medicin. Man aner ikke, hvordan medicinen fremstilles, eller hvad der er i medicinen. Bagmændene vil gerne tjene penge, men har ikke kundernes helbred som et succeskriterie. Ud over sundhedsrisikoen risikerer man også at blive udsat for identitetstyveri, kreditkortsvindel og at få sin computer inficeret med skadelig software, hvis man køber medicin fra ikke-godkendte netbutikker. Det er vigtigt, at man ikke udsætter sig selv for en helt unødig sundhedsrisiko, der nemt kunne være undgået, hvis man i stedet var gået til sin læge og havde købt sin medicin hos en godkendt forhandler”, siger Stine Gregers Hørsøe.

Tal og fakta fra Operation Pangea 2018

På verdensplan

  • 116 lande verden over deltog i aktionen
  • 859 personer er anholdt eller efterforskes nærmere
  • Over 3.670 ulovlige hjemmesider er lukket
  • Over 30 grupper eller netværk af organiserede kriminelle er blevet efterforsket og afbrudt
  • Mere end 542.300 forsendelser med ulovlig medicin er tilbageholdt, der tilsammen indeholdt over 10 millioner enheder potentielt livsfarlig medicin til en estimeret værdi af over 13.938.000 dollars.

I Danmark

  • 27 hjemmesider, der sælger medicin ulovligt til danske forbrugere, er meldt til Interpol
  • Ca. 12.000 forsendelser er blevet kontrolleret af Toldstyrelsen i Danmark
  • 376 forsendelser med ulovligt importeret medicin er tilbageholdt til videre efterforskning af Lægemiddelstyrelsen i Danmark.
  • 42 forsendelser, der indeholder doping og euforiserende stoffer, er tilbageholdt og overdrages til politiet.
  • 34.000 enheder medicin (tabletter, kapsler, ampuller mm.) er tilbageholdt. Der blev især fundet: Potensmidler, tramadol, modafinil, melatonin og antibiotika. 

 

Sikkert medicinkøb


Det er lovligt at købe godkendt medicin på nettet fra andre EU-lande eller EØS-landene. Men det er vigtigt at sikre sig, at man køber fra en netbutik, som har tilladelse til medicinsalg fra det pågældende lands lægemiddelmyndigheder.

Hvis man er i tvivl om en netbutik forhandler medicin på lovlig vis, kan man se efter det grønne EU-logo, som linker til det pågældende lands liste over godkendte forhandlere.

Pangea 2017 b

Se Lægemiddelstyrelsens liste over godkendte danske forhandlere og råd om medicinkøb på nettet

 

Pangea 2017

Om Operation Pangea


Operation Pangea er den største internet-baserede aktion i verden af sin art. Den gentages med jævne mellemrum og fandt i år sted fra den 10. til 16. oktober 2018. Aktionen involverer lægemiddelmyndigheder, politi og told- og skattemyndigheder i hele verden. I alt deltog myndigheder fra 116 lande i aktionen, med assistance fra virksomheder inden for elektronisk betaling (VISA og MasterCard), internetudbydere (Microsoft) og transportvirksomheder.

Aktionen blev koordineret af INTERPOL, World Customs Organization (WCO), the Permanent Forum of International pharmaceutical crime (PFIPC), the Heads of Medicines Agencies Working Group of Enforcement Officers (HMA WGEO), lægemiddelindustrien samt leverandører af elektroniske betalingsløsninger.

Læs pressemeddelelsen fra Interpol:
Illicit online pharmaceuticals: 500 tonnes seized in global operation