Copy
Je ontvangt deze e-mail omdat je geabonneerd bent op de L(in)k Ieder(in)

Bekijk deze e-mail in je browser
Nieuwsbrief Ieder(in) - juni 2023
LOBBY
decoratief
Schrijnende gevolgen sociale zekerheidsstelsel 


Kun je vanwege je beperking geen volledige werkweek werken? Dan zit je mogelijk je leven lang ‘gevangen’ in de bijstand. Heb je ondersteuning nodig bij het vinden van werk of om maandelijks rond te komen? Dan ben je afhankelijk van jouw gemeente hoe je geholpen wordt.

Deze twee schrijnende gevolgen van het sociale zekerheidsstelsel kaart de Werkcoalitie, waarin Ieder(in) samenwerkt met andere maatschappeljke organisaties, aan bij de Tweede Kamer. 

Lees meer in ons bericht Werkcoalitie kaart schrijnende gevolgen sociale zekerheid aan.
 
decoratief
Positieve wijziging Participatiewet 

De Tweede Kamer wil dat de verantwoordelijkheid om mensen met een visuele beperking van werk te voorzien weer centraal bij het UWV ligt, in plaats van bij de gemeente. Ieder(in) is hier positief over, maar hamert ook op andere verbeterpunten.

Hoe zit het bijvoorbeeld met mensen met andere beperkingen die nu in de bijstand zitten, maar wel graag aan het werk willen? Ook zij lopen tegen gebrekkige expertise bij gemeenten aan.
 
Banenafspraak blijft mensen buitensluiten  

Minister Schouten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over wijzigingen in de banenafspraak. Ieder(in) is kritisch over de voorgestelde ‘verbeteringen’.

De banenafspraak sluit een grote groep mensen met een beperking nog steeds buiten. Bovendien wordt de banenafspraak nog ingewikkelder en daardoor onnavolgbaar voor zowel werknemers als werkgevers. 
 
decoratief
Hervormingsagenda Jeugd definitief vastgesteld


De Hervormingsagenda Jeugd is definitief vastgesteld, ondertekend en aangeboden aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De agenda bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Alle betrokken partijen gaan nu aan de slag met de grootste hervorming van de jeugdzorg sinds 2015.

Lees in ons websitebericht meer over de vastgestelde Hervormingsagenda Jeugd
 
Voorjaarsnota treft bestaanszekerheid van mensen met beperking  

De bestaanszekerheid van mensen met een beperking of chronische ziekte staat continu onder druk. In het coalitieakkoord is afgesproken om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan. Toch kondigde het kabinet in de Voorjaarsnota een aantal maatregelen aan die hier haaks op staan. 

Ieder(in) wil dat minister Kaag van Financiën en de Tweede Kamer de plannen in de voorjaarsnota herzien.
 
decoratief
Leg toegankelijkheid beter vast in bouwregelgeving


Samen met meerdere cliëntorganisaties vraagt Ieder(in) aan de Tweede Kamer een stappenplan te maken om de toegankelijkheidseisen in de bouwregelgeving te verbeteren. Eerste concrete stap in dit plan is het invoeren van een toegankelijkheidseis voor balkons.
 
Advies RVS over herziening zorgstelstel

Ieder(in) herkent de kernproblemen die de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving benoemt in zijn advies over grondige herziening van het zorgstelsel. Onze boodschap over de noodzaak om de stapeling van zorgkosten terug te dringen, is doorgekomen. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over een voorstel uit het advies dat betrekking heeft op de Wmo.
 
Lees meer in ons bericht Ieder(in) reageert op advies Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
IN DE MEDIA
decoratief
Maandenlang wachten op reparatie hulpmiddel   

Het maandenlang moeten wachten op reparatie van een hulpmiddel betekent in het ergste geval dat je de deur niet meer uit kunt. Werk, school, even een boodschapje doen, alles staat onder druk. Ieder(in) was te gast in de uitzending van Hart van Nederland, waar dit probleem aan de orde werd gesteld.
 
decoratief
Meer dagbestedingsplekken nodig  


Zorgorganisatie Reinaerde moet waarschijnlijk meerdere dagbestedingsplekken sluiten of fuseren. Zeventien locaties zouden niet langer rendabel zijn. RTV Utrecht onderzocht of winstgevendheid een argument moet zijn bij het leveren van goede zorg. RTV Utrecht vraagt Ieder(in) om een reactie.
ONDERZOEK
decoratief
Doe mee aan ons onderzoek kwaliteit langdurige zorg   

Hoe ervaren mensen met een beperking en hun naasten de kwaliteit van de zorg en ondersteuning? En wat betekent dat voor de kwaliteit van hun leven?

Heb jij een beperking en ontvang je zorg en ondersteuning uit de Wet langdurige zorg? Of ben je een ouder, familielid of andere naaste? Doe dan mee aan ons onderzoek.

Is dit onderzoek voor jouw achterban relevant? Verspreid het verder via je eigen communicatiekanalen. Gebruik hierbij ons websitebericht Doe mee aan het onderzoek over kwaliteit langdurige zorg
WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID
decoratief
Maak je activiteit vindbaar 

De voorbereidingen voor de Week van de Toegankelijkheid 2023 zijn in volle gang. Doe je dit jaar ook mee? Laat het zien! Maak je evenement zichtbaar én vindbaar voor iedereen bij jou in de buurt. Organiseer je een activiteit online? Ook die maak je via de agenda van de Week van de Toegankelijkheid makkelijk vindbaar voor iedereen.

Meld je evenement voor de Week van de Toegankelijkheid hier aan.
 
Economische voordelen van toegankelijkheid 

Toegankelijkheid loont. Dat is het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2023. Het spreekt voor zich dat mensen met een beperking blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Maar toegankelijkheid heeft ook economische voordelen. Wat levert toegankelijkheid voor organisaties en ondernemers op?
 
INFORMATIEF
decoratief
Vraag over de Wajong? Bel het ons informatiepunt  

De Wajong is best ingewikkeld. En dat roept veel vragen op. Hoeveel mag ik bijverdienen? Kan ik een hogere Wajong-uitkering krijgen? Kan ik met een Wajong gaan studeren? Mag ik met een Wajong starten als zelfstandig ondernemer?

Het Informatiepunt Wajong heeft antwoord op deze en heel veel andere Wajong-vragen. Heb je ook een vraag? Aarzel niet en neem contact op.
Berichten uit deze nieuwsbrief mogen met bronvermelding
overgenomen worden voor eigen publicatie. Dat geldt niet
voor de afbeeldingen, die zijn niet rechten vrij. 

Vragen over deze L(in)k?
Stuur een bericht naar post@iederin.nl
Lid worden van Ieder(in)
Belangenorganisaties en patiëntenverenigingen kunnen lid worden van Ieder(in). 
Meer over het lidmaatschap lees je op onze website. 
Waarom lid worden van Ieder(in)?
U ontvangt deze e-mail omdat u geabonneerd bent op de L(in)k Ieder(in)

Gegevens updaten | Uitschrijven van L(in)k Ieder(in) | Bekijk deze e-mail in uw browser