[Modernisering eller gjengroing? Er dette de to eneste alternativene Høyre greier å forestille seg i Grefsenkollen? Det er i så fall synd, for her kan vi for en gangs skyld få i både pose og sekk: Både en modernisering, og uten at vi behøver å ta en kvadratmeter av eventyrskogen.

I Byrådserklæringen er det slått fast at det ikke skal bygges nye idrettsanlegg i Marka, og at de eksisterende ikke skal utvides. Det er klok politikk. Anlegg er for de få, naturen som friluftsarena for de mange.

Et alpinanlegg er flott vinterstid, men ganske uinteressant på sommeren. Fottur-sesongen blir lenger og lenger, og det blir lenger og lenger mellom gode vintre med naturlig snø. Selvsagt kan natursnøen erstattes av kunstsnø – dersom det er kuldegrader – men med et forferdelig klimaavtrykk.

Bruken av Grefsenkollen til enkelt friluftsliv er ekstrem, og enda bedre ble det etter at koronapandemien slo til. Her er det folk til alle døgnets tider, i «rushtrafikken» på ettermiddagen må du se både til høyre og venstre før du krysser Akebakken for ikke komme innenfor smitte-en-meteren.


Og ute i eventyrskogen mellom kleivene blir det stadig nye stier etter nye brukere som finner sine favoritter. For en som har ryddet mange stier er dette kanskje det beste beviset på stor bruk: Stier gror fort igjen, dersom de ikke brukes.

Når stiene vokser i bredde og blir flere, er bruken meget stor. På hverdagene er eventyrskogen mye brukt av skoleklasser og pensjonister. Uteligger-Haralds hytte, som for få år siden var ukjent for 99,9 % av brukerne, er blitt hvalfartsmål. Særlig den meget spesielle «hulveien» inn til hytta fra sør får mange til å sperre øynene opp. Maken finnes ikke i Marka!

Men det er nettopp eventyrskogen som må diskuteres i forbindelse med moderniseringen av Grefsenkleiva. I de opprinnelige planene tenkte man seg en stolheis fra parkeringsplassen på Årvoll til toppunktet på Grefsenåsen. Den brede heistraséen vil med en slik løsning totalt forandre områdets eventyrpreg, og ikke minst spenningen ved å følge Haralds hulvei.

Den flotte, storvokste eventyrskogen vil i så fall måtte vike for heismaster, lys- (og lyd-?) anlegg, og sikkerhetsveier i fall noe skulle gå galt.

Eventyrskogen i Grefsenåsen er en av de mest opplevelsesrike i Marka. Sjelden storvokst skog, som har fått ligge urørt så lenge at gamle mennesker kan oppleve det samme miljøet som da de var barn. Rik variasjon i naturen, som følge av variasjon i berggrunnen. Til dels vilt landskap med stup, bratte hufser og hemmelighetsfulle slukter. Spennende «rom» i skogen, der man kan føle seg omsluttet av naturen og beskyttet mot modernitetens evige påtrykk.

Historiske minner fra de lungesyke på Grefsen Sanatorium benyttet åsen til helsebringende restitusjon. Kort sagt: Det idéelle turområde. Og helt i Markagrensa, tilgjengelig for alle som ønsker.


Alt dette kan bevares, og vernes etter Markaloven, samtidig som man moderniserer alpinanlegget. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har framvist noe nær et «columbi egg»: Ved å flytte toppunktet for stolheisen 80 meter mot sørvest og fylle opp toppunktet 5-6 meter, kan man få fall for alpinistene både mot Trollvannskleiva og tilbake i Grefsenkleiva. Da vil brukere fra Årvollsiden kunne slippe seg ned mot nord, mens folk fra Trollvannssiden kunne benytte parallelltraséen til Akebakken for å komme til Grefsenkleiva, og greit komme seg tilbake til utgangspunktet med stolheisen.

NOA har tatt med seg friluftsorganisasjonene, idrettskretsen og andre med interesse i området på befaring for å vise fram idéen.

En viktig utfordring gjenstår: Den eneste «humane» adkomsten til Lillomarka på ski for folk på Grefsen, Disen og Lofthus krysser anlegget ved dagens heishus i Grefsenkleiva. Med enutbygging av bakken vil denne kryssingen bli for farlig, og bli lagt ned. Det betyr at skiløperne ikke lenger kan gå hjemmefra, eller miste masse høyde før de kan begynne oppstigningen mot Trollvannsstua og Linderudkollen. I alle fall for barnefamilier er dette en ekstremt dårlig løsning. NOA har derfor i sitt forslag lagt inn en bro for skiløypa omtrent i dagens løypetrasé.

Ryktene går. Fra innsiden av kommunens irrganger får vi inntrykk av at Bymiljøetaten ikke har fått med seg byrådserklæringen, ei heller den gylne muligheten til et kompromiss. I stedet jobbes det for den gamle løsningen, med stolheistrasé i eventyrskogen, utvidelse av nedfartene inn i eventyrskogen og de mye brukte turområdene og nedleggelse av hovedløypa som i dag krysser kleiva. Politikerne i Byrådet har skjønt viktigheten av å bevare friluftsområdene. Alle organisasjonene som har vært på befaring med NOA ser mulighetene.

Er det bare Bymiljøetaten som ikke skjønner viktigheten av å ivareta begge parter i denne saken?

---

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

---

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke


Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!