GREFSENKOLLEN: For ikke lenge siden ble illustrasjoner og planer for oppgradering og utvidelse av Grefsenkleiva og Trollvann presentert av Bymiljøetaten. Her kan du lese hele saken.

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har, i samarbeid med Lillomarkas Venner og andre lokale krefter, utarbeidet det de selv beskriver som et mer selvstendig, og mer natur- og miljøvennlig alternativ for bruken av Grefsenkollen.

– Forslaget kombinerer alpinanleggets behov for oppgradering og korrespondanse mellom de to kleivene, med friluftsfolkets behov for å ta vare på eventyrskogen og hundremeterskogene, og som sikrer turveien/langrennsløypa fra Akebakken uten at turfolket må slippe seg helt ned til p-plassen ved Årvoll, forteller Gjermund Andersen, styreleder i Naturvernforbundet, i Oslo og Akershus.

Han forklarer at med en moderat oppfylling innenfor dagens fysiske avgrensning på toppen av Trollvannskleiva, og ditto ved nytt toppunkt for stolheisen, vil det være mulig å få fall begge veier fra begge heisene, ifølge Naturvernforbundet.

– Vi er ikke negative til en oppgradering av alpinanlegget, men en flytting av toppunktet for stolheisen sikrer i tillegg eventyrskogen og miljøet rundt Haralds hytte.

Haralds hytte, eller Uteliggerhytta i Årvollia, var hjemmet til Harald Grande i flere tiår, og er den eneste gjenstående etter uteliggerkulturen i Marka flere steder i Oslo på 1950- og 60-tallet. Hytta er et kulturminne, og er nylig restaurert. Til åpningen kom blant andre riksantikvaren, ordføreren og klima- og miljøministeren.

– Såvidt vi forstår er det ikke planer om store terrenginngrep i hundremeterskogene på sørsiden av familieløypa. NOA aksepterer også en ny nedfart fra dagens klubbhus nederst i Grefsenkleiva og ned til P-plassen på Årvoll. Da beholdes godt fall helt ned, men med bedre mulighet til oppbremsing. Dette fordrer en omlegging av dagens turvei inn fra Årvoll. Tilbringerheisen i dagens anlegg og nedfarten langs denne foreslås nedlagt, slik at turvei og skiløype kan gå på fylling forbi dagens heishus, deretter i en 75-80 meter lang skibro over den nye nedfarten. Slik unngås at turfolket mister høyde og må klatre opp langs den nederste nedfarten, forklarer han videre fra innspillet.

NOA foreslår videre at vernegrensen for eventyrskogen går i den eksisterende skogkanten mot alpinanlegget.

– Den eneste utfordringen vi ikke har funnet en fullgod løsning for, er kryssingen av blåmerket sti over familieløypa og Grefsenkleiva. Særlig ved kryssing av familieløypa, kommer stien under et heng – etter en uoversiktelig kul, legger han til.

Forslaget er sendt inn som høringsforslag, forteller Andersen.

Forslag om flytting av toppunktet for stolheisen, som nevnt, er også sendt inn som innspill til Fylkesmannen, som samtidig er i gang med verneprosess, også for området ved alpinlegget.

– Fylkesmannen har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD) å vurdere om deler av arealet ved Grefsenkollen - Trollvann kvalifiserer for vern som friluftslivsområde etter Markaloven § 11. Dette kom i etterkant av at det ble gitt tillatelse til oppstart av planarbeid etter Markaloven for utvikling av alpinanlegget, fortalte seniorkonsulent Lise Jørstad i Seksjon for skogsplan og forvaltning i Bymiljøetaten i tidligere sak om planene, i Nordre Aker Budstikke.

Til politisk behandling

Oppstart av detaljregulering med konsekvensutredning for nye Grefsenkleiva og Trollvann, var også oppe til til i forrige bydelsutvalgsmøte i Nordre Aker, 9. mai.

I vedtaket bydelsutvalget landet på, står det:

«Bydelsutvalget Nordre Aker er positive til oppgradering av alpinanlegget i Grefsenkleiva og Trollvannskleiva, og ser at skisserte tiltak vil kunne gjøre anlegget mer tidsmessig for denne bruk. Bydelsutvalget viser til tidligere vedtak i saken der det ble påpekt at foreslåtte justeringer av alpinanlegg og tilhørende installasjoner må gjøres slik at verdifulle naturområder bevares og slik at turgåere og andre fortsatt kan bruke området sammen. Bydelsutvalget deler i den sammenheng Naturvernforbundets bekymring for eventyrskogen og den historiske uteliggerhytta og støtter forslaget om alternativ trasé for stolheisen fra Årvoll til Grefsenkollen.

Bydelsutvalget er bekymret for at fokuset er for ensidig på alpinanlegget uten at andre brukergrupper ivaretas på en tilfredsstillende måte. Generelt er turgåeres ferdsel langs og på tvers av Grefsenkleiva og Trollvannskleiva ikke beskrevet. Akebakken er i dag en av Oslos mest brukte turveier som benyttes både for ferdsel til Grefsenkollen restaurant, Trollvannsstua og videre innover i marka, både sommer og vinter. Det er blant annet uklart hvordan turgåere skal komme seg sikkert fra Akebakken, forbi Grefsenkollen og ned til Trollvann uten å bli nedkjørt av kryssende alpinister i foreslåtte alpinbakke fra Grefsenkollen restaurant.

Bydelsutvalget mener det er spesielt viktig at de inngrepene som gjøres i terrenget, gjennom hogst og flytting av masser, ferdigstilles på en slik måte at området også fungerer og ser bra ut for turgåere på sommertid.»

Bydelsutvalget ber også om at kollektivtilbudet utbedres i forbindelse med planene.

«Bydelen er også opptatt av at den tilrettelagte turstien og skiløypa fra Akebakkeskogen forbi den nåværende varmestua til lysløypa fra Årvoll, blir videreført. Turstien er mye i bruk og ble utbedret med universell utforming for noen få år siden.»

Videre står det i vedtaket at bydelen er bekymret for nedtapping av Trollvann.

«All snø som lages til bakkene på Grefsenkollensiden vil renne ut mot Årvoll og ikke tilbake til Trollvann. Trollvann har et veldig lite nedbørsområde. Klimaeffekten av denne planen, hva gjelder klimagassutslipp og barn og unges interesser gjennom hele året, må løftes tydelig frem i konsekvensutredningen. Ettersom denne planen er helt avhengig av snødekke, bør Bymiljøetaten, før videre planarbeid, begrunne utførlig at alpinanlegget vil være levedyktig på sikt i lys av klimaendringer, og at vannforsyning til snøproduksjonsanlegget ikke går på bekostning av bading i Trollvann.»

Hele vedtaket i bydelsutvalget kan du lese her (ekstern side).

Åpen halvtime

I Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet, møtte også Lynn Rosentrater, nabo fra Akebakkeskogen og spesialist i klimatilpasning. Hun er referert fra møtet i protokollen, blant annet på følgende:

– På grunn av klimaendringer får vi stadig kortere vintersesonger. Høyere temperaturer gjør det også vanskeligere å produsere kunstsnø. Hvor langvarig er denne reguleringsplanen egentlig dersom man ser på denne type forhold?

Utbygging og drift av skisenter fører til store klimautslipp både gjennom avskoging, produksjon av kunstsnø, trafikk til og fra senteret osv. I tillegg vil bademulighetene på Trollvann påvirkes. Jeg reagerer på at Klimaetaten ikke regnes som høringsinstans i denne saken.

Klimaeffekten av denne planen, hva gjelder klimagassutslipp og barn og unges interesser gjennom hele året, må løftes tydelig frem i konsekvensutredningen. Ettersom denne planen er helt avhengig av snødekke, bør Bymiljøetaten, før videre planarbeid, begrunne utførlig at alpinanlegget vil være levedyktig på sikt i lys av klimaendringer, og at vannforsyning til snøproduksjonsanlegget ikke går på bekostning av bading i Trollvann.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Rosentrater, for mer informasjon rundt hennes klimainnspill i saken, men har i skrivende stund ikke lykkes i å innhente mer detaljer rundt dette.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!