Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Kinderen van Houtense basisschool bellen eigenhandig sponsors voor nieuw kunstgrasveld van 70.000 euro

Grote plassen die lang blijven liggen of struikelen over de ongelijke stenen waardoor je hard op je knieën terecht komt. Leerlingen van de Houtense basisschool De Wissel waren het spuugzat om op de oude betontegels te moeten spelen. Ze besloten dit via de leerlingenraad kenbaar te maken aan de schooldirectie. Met succes: een half jaar later is er ruim 70.000 euro opgehaald en begint volgend jaar de aanleg van een gloednieuw kunstgrasveld. "Ook fijn voor de BHV'ers, want die hoeven straks een stuk minder pleisters te plakken."

De gymzaal van OBS De Wissel explodeert als het getal 71.013 op de cheque wordt ingevuld. Het geluid van schreeuwende en gillende kinderen maakt duidelijk hoe erg de vraag om een kunstgrasveld op deze basisschool leeft. Milan is één van de leerlingen die straks zeker weten gebruik gaat maken van het veld. In zijn klas gaat het nu nog geregeld mis. "Als er plassen liggen glijd je makkelijker uit en áls je valt doet het veel pijn." De 9-jarige Milan benadrukt dat het echt een wens is van heel veel schoolgenoten. "Iedereen heeft het erover", vertelt de leerling.

Kinderen van Houtense basisschool bellen eigenhandig sponsors voor nieuw kunstgrasveld van 70.000 euro

Nadat de leerlingenraad bij de schooldirectie had laten weten van een kunstgrasveld te wensen, is het balletje gaan rollen. "We zijn contact gaan zoeken met de gemeente en de buurt. Maar 70.000 euro is wel heel veel geld", vertelt directeur Saskia Schouten. "Dus zijn we zelf acties gaan organiseren en hebben we ouders van onze leerlingen over het idee geïnformeerd."

"Niet meer van deze tijd"

Eén van die ouders die gevoelig was voor de wens van de kinderen is Paul van der Rijt. "Mijn zoon voetbalt hier iedere dag. Hij klaagt ook vaak over deze tegels. Dit is niet meer van deze tijd." Toen hij hoorde dat er nog steeds 17.000 euro tekortkwam, besloot hij om onder andere zijn contacten van de Houtense rotaryclub in te schakelen. "Uiteindelijk hebben we hele diverse donateurs gehad. Grote bedrijven, fondsen, lokale ondernemingen en ook privédonateurs. Met bedragen variërend tussen de 1 en 5000 euro, en eigenlijk was elk bedrag meer dan welkom."

Volgens de directeur maakt zeker 80 procent van de leerlingen gebruik van het veld. "Wij bieden op onze school speciaal basisonderwijs. Onze kinderen hebben een leerachterstand, een ontwikkelachterstand of het zijn leerlingen die baat hebben bij rust, regelmaat en structuur. Daarnaast moeten zij net iets vaker hun energie kwijt. Dan is het fijn als ze vrij kunnen bewegen op het voetbalveld." De school heeft er bewust voor gekozen om de leerlingen te betrekken in het project. "Ze wisten dat we er bijna zijn, maar nog niet helemaal."

Zelf bellen

Van Der Rijt is in samenwerking met de gemeente, buurt, school en rotaryclub op de achtergrond druk bezig is geweest om het geldbedrag bij elkaar verzamelen. Toch zijn het vandaag de leerlingen zelf die voor de laatste 15.000 euro bedrijven moeten afbellen. Ondanks dat de spanning duidelijk merkbaar is bij de leerlingen, durven ze het één voor één toch aan om de donateurs op te bellen. "Zou u ons misschien willen sponsoren" of "Wij willen heel graag geld" trekken de ingeseinde donateurs uiteindelijk over de streep.

Christian de Visser doet namens de Rabobank Rijn en Heuvelrug een donatie. "Wij vinden het belangrijk dat we een bijdrage kunnen leveren voor deze bijzondere gemeenschap. Zeker deze groep, maar ook de buurt heeft dit echt nodig." Vanwege het 125-jarig jubileum van de bank is er een extra pot geld vrij voor initiatieven zoals deze. "Dat had niet beter uit kunnen komen", volgens De Visser. Voor hem neemt een collega de telefoon op als een van de leerlingen belt. "Mooi om te zien dat de leerlingen tot en met de laatste dag worden betrokken in het project."

Deel artikel: