OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

FM i Natur- og Jagtsti 2018: Nye tider med tre rækker

Forbundsmesterskabet i Natur- og Jagtsti 2018 blev afholdt 2. juni i Vestermarie Plantage på Bornholm i regi af kreds 8 – mesterskab var i år uden holdkonkurrencen, men med tre rækker.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

- Velkommen til solskinsøen og god fornøjelse på turen rundt!

Med de ord – der i øvrigt viste sig så sande, som de var sagt – kunne kredsformand for kreds 8, Steen Friis, åbne Danmarks Jægerforbunds forbundsmesterskab i natur- og jagtsti 2018. Mesterskabet, der var stablet på benene af et stort hold frivillige jagtforeningsmedlemmer, blev afviklet med ildsjælen Hans Jørgen Brandt som mangearmet blæksprutte og tovholder.

Ingen hold, tre rækker

Som noget nyt, og i et forsøg på at tiltrække flere deltagere, havde man nedlagt holdkonkurrencen til fordel for en ny inddeling i tre rækker for individuelle deltagere. Deltagerne kunne således stille op i en eliterække for de bedste, en jægerrække for øvede samt en række for nyjægere med endnu vådt printerblæk på tegnet.

Du kan læse mere om bevæggrundene for de nye tiltag i artiklen, der bringes i medlemsbladet til august.

Katalogets første deltager, Leif Petersen, fra den arrangerende kreds blev sendt af sted planmæssigt kl. 08.30. Det gik slag i slag over to riffelposter, en kaninpost samt en strandjagtspost, inden han ”d. 16. oktober” blev inviteret på en småvildtjagt hos en god ven. Helt korrekt skød han til en skovsneppe, inden han undlod at skyde til et par agerhønes, ligesom han undlod at skyde til tyrkerduen, men skød så til de sidste fasaner og skovsnepper på posten.

Taget i betragtning, hvor mange mennesker der er involveret i at arrangere en jagtsti og hvor mange remedier, der skal bruges lige fra skydepramme over dyreknogler og fjer til figurer og attrapper plus alskens andre ting og sager, er det helt utroligt få fejl, der begås under sådan en jagtsti. På denne post var der dog sket en fejl mht. agerhønen, som fejlagtigt var opført som jagtbar på datoen.

Da tovholder Brandt hørte dette, sprang han på cyklen og tordnede gennem skoven i et tempo, der må have kostet på cykeldækkenes slidbaner. Ganske få minutter senere var han på posten for at rettet fejlen. Godt at dagens først mand var opmærksom, så slåfejlen blev rettet fra begyndelsen.

Helt fantastisk

Af sekretariatet blev jeg anbefalet, at slå følge med Christine Alsfelt, der bestod jagtprøven blot en måned tidligere. Hun havde på forhånd vist stor interesse for at deltage og var selvfølgelig tilmeldt Nyjægerrækken.

Hun blev helt efter planen sendt afsted kl. 09.50 og lagde ud med at score 13 point ud af 20 mulige på den første post, der var en riffelpost.

- Jeg har skudt med pistol, dengang jeg var i forsvaret, så jeg trak lidt på erfaringerne derfra, sagde hun efter en veloverstået post, på hvilken hun roste postlederen for dennes hjælpsomhed.

Også på post to, hvor hun bl.a. mod tre skiver placeret i terrænet, skulle vurdere, om hun ville skyde med riffel, gjorde hun det godt. Der var tilstrækkeligt kuglefang bag den ene skive, mens det var ikkeeksisterende mod de øvrige.

På næste post skulle hun for første gang nogensinde skyde til lerduer, som blev sendt hoppende over jorden. Det støvede gevaldigt, når hun skød, men hver gang bag haren, husmåren, kaninen eller hvilken art, der nu var blevet adviseret, inden den blev sendt.

På turen gennem jagtstien, nåede hun at skyde fra flydende pram, hun var på riffeljagt, småvildtjagt og harejagt, ligesom hun for første gang stiftede bekendtskab med skydning til løbende vildt på riffelbanen og meget andet. Undervejs fortalte hun, at vildtpleje og kendskab til naturens flora og fauna har en speciel plads i hendes jagtlige univers og bestemt var blandt grundene til, at hun overhovedet tog jagttegn. Hun viste sig også ferm til eks. plantekending, da det blev nødvendigt.

At starte jagtstikarrieren ved et forbundsmesterskab, hvor posterne generelt er meget svære, kunne måske synes som et minus, men ikke for en interesseret nordsjællænder som Christine, der ikke rynkede på næsen over noget. Hun var meget tilfreds med at blive testet i ting, hun aldrig havde læst om, set i praksis eller prøvet tidligere.

- Det er absolut en sport, jeg vil komme til at bruge rigtig meget tid på, for jeg synes, at kombinationen mellem teori og den svære praktiske skydning appellerer virkelig meget til mig, sagde den synligt tilfredse nyjæger efter at have været turen igennem.

Høj tænding

Men hvor deltagerne i Nyjægerrækken måske tog det hele lidt oppefra og ned og blot lod sig imponere af, at det hele var nyt og spændende, var deltagerne i Eliterækken anderledes højtændte. Forbundsmester i 2015 og 2016 og sølvvinder i 2017, Morten Vinding, kunne således efter endt runde løfte sløret for et par kritikpunkter:

- Igen i år havde vi et spørgsmål om kuglefang, hvor man mente, at der var kuglefang på en buk, som stod placeret så der blot en meter over bukkens ryg, startede noget ungskovkultur. Jeg valgte ikke at skyde, da jeg ikke var sikker på, om kuglen kunne stige over den lille bakke efter at være gået gennem dyret. Det er ærgerligt, at der skal være tvivl om det, specielt her på Bornholm, hvor det er så bakket, at man let kunne placere bukken, så der ikke ville være tvivl. Til et mesterskab er det ikke i orden at sælge elastik i metermål, sagde han.

Afslutningsvis konstaterede han dog, at han som altid havde haft en god dag blandt gode venner.

Til sidst stod det klart, at sidste års vinder og fast mand på podiet gennem de sidste tre år, Ivar Høst, med 107 point måtte nøjes med en fjerdeplads. Bornholmske Tonni Larsen, der ikke er garvet jagtstideltager, men har været med til at arrangerer en hel del af slagsen, trak på sine mere end 50 års praktiske jagterfaring og sikrede, at bronzen gik til den arrangerende kreds. Det tætteste bornholmerne gennem de sidste 10 år har været på en så fin placering var, da dette mesterskabs sølvvinder i Jægerrækken, Birger Nielsen fra Nexø, i 2014 tog en sjetteplads.

Sølvet i Eliterækken gik med 111 point til Morten Vinding, mens Lars True, der i 2017 tog bronze, i år måtte løfte benet lidt højere og tage et stort skridt for at træde op på podiets fornemmeste plads. Med 114 point gjorde han det bedst på dagen og sikrede sig dermed, ud over æren, en kronhjortejagt i Polen sponsoreret af Diana Jagtrejser.

Håneretten

- Yes, jeg har fået et point mere end min mor, det giver mig håneretten, lød det friskt fra 19-årige Andreas Carstensen, der, på trods af at han blot har haft jagttegn i tre år, stillede op i Jægerrækken.

Den unge mand, der er søn af Christine, viste sig dog noget mere skydeglad end sin mor, idet hun lavede sin 72 point i samlet 29 skud, mens knægten med 40 skud stod som dagens mest skydende blandt alle deltagere. Men så længe de unge deltagere møder op, skal samtlige skud være dem vel undt …

En anden ung deltager, en der gjorde det særdeles godt, var Nyjægerrækkens Benjamin Jensen på 19 år. Hans samlede pointsum gav bestemt ikke indtryk af, at han var nyjæger, og ud over at slå sin far, Poul Jensen, der har deltaget ved forbundsmesterskaberne siden 1999, placerede han sig med 103 point som ikke bare vinder af sin række, men også blandt de syv bedste ved hele mesterskabet. Faderen, der stillede op i Eliterækken, sluttede på 96 point, men har tidligere præsteret bedre resultater med den bedste placering som sølvvinder ved forbundsmesterskabet i 2009.

Da de 10 bedst placerede ved mesterskabet er selvskrevne til at stille op i Eliterækken ved næste mesterskab, vil det være her, vi i 2019 kommer til at stifte bekendtskab med unge Benjamin Jensen.

Hvor mesterskabet bliver afviklet, ligger til gengæld endnu ikke fast, men en ting er sikkert: Alle der har lyst til at deltage i 2019, skal – uanset erfaringsniveau – være så velkomne.

tln@jagtrejsefeber.dk

Se alle billederne fra dagen her

Se alle billederne fra dagen i vores album her

Vinderne 2018