Home Lezen en schrijven Bronzen beeld bij graf van schrijver August Willemsen

Bronzen beeld bij graf van schrijver August Willemsen

0

Een bronzen portret op een natuurstenen sokkel wordt op 29 november toegevoegd aan het Stenen Archief van gedenkpark De Nieuwe Ooster. Het is het portret van August Willemsen, een begaafd stilist die ook in het gesproken woord zich haarscherp, bijna ‘persklaar’, uitdrukte. Met relativering en humor kan hij, ook over zichzelf, praten. Het kunstwerk wordt naast zijn graf geplaatst.

August Willemsen was auteur en vertaler van Portugees en Braziliaans werk van onder andere Pessoa en Carlos Drummond de Andrade. Hij ontving in 1983 voor zijn gehele vertaaloeuvre de Martinus Nijhoff-prijs. Willemsen debuteerde in 1985 als schrijver met ‘Braziliaanse Brieven’. In 1998 verscheen van hem het ego-document ‘Vrienden, vreemden, vrouwen’. Met de daarna verschenen vertaling van ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot keerde hij terug naar zijn eerste liefde: de Franse taal.

Beeldhouwer Pépé Grégoire maakte dit portret rond 1995 voor het Literatuurmuseum. Daar zal het blijven. Een tweede bronzen gietsel is bestemd voor plaatsing op De Nieuwe Ooster.

Als de grafrechten zijn verlopen, mag een graf worden geruimd. Het vraagt een brede expertise om de cultuurhistorische waarde van een grafmonument of graf te kunnen inschatten. De werkgroep Stenen Archief bekijkt vanuit verschillende invalshoeken of een grafmonument behouden moet blijven. De werkgroep bestaat uit een cultuurhistoricus, funerair deskundige, archivaris en een deskundige op gebied van steenhouwwerk kijken mee. Zo worden tegenwoordig belangrijke graven behouden. De begraafplaats krijgt hierdoor meer en meer het karakter van een gedenkpark waar het culturele erfgoed van Amsterdam voor elke wandelaar zichtbaar is.