Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det våras för de introverta - "Den livsstil vi alltid levt kallas nu för karantän", konstaterar expert

Från 2020
Fötterna på en person som ligger i en hängmatta.
Bildtext Att föredra sitt eget sällskap framom andras är nu fullständigt accepterat på grund av rådande situation. Introverta kan känna att samhället är uppbyggt att gynna de extroverta då den socialt utåtriktade är normen. Nu är rollerna plöstligt de ombytta.
Bild: Mostphotos/Ekaterina Pokrovsky

Medan miljoner människor världen över nu måste lära sig idka social distansering för att undvika spridning av coronaviruset, finns det en grupp vars liv inte förändras särskilt mycket, nämligen de introvertas. Däremot kan de extroverta behöva lite extra pepp och stöd just nu, konstaterar den expert Svenska Yle talat med.

"Vi är de som hellre är själva i två veckor än umgås i två veckor – vi är introverta", skriver Linus Jonkman som är svensk föreläsare och författare.

Han har skrivit böcker om introverta som utkommit på flera olika språk, och hans bok "Introvert - den tysta revolutionen" har nyss översatts till finska.

Boken utsågs till Sveriges bästa bok om personal och ledarskap år 2013.

Jonkman konstaterar att social distansering och att leva i karantän inte är något nytt för den introverta, det har varit den rådande livsstilen för de introverta även innan coronaviruset slog till.

Att distansjobba är inte heller något som bekymrar den introverta.

- Det självständiga arbetet är något av en paradgren hos introverta. Jag tror därför att introvertas kompetens kommer mer till sin rätt i den situation vi nu har, säger Jonkman.

Redan år 1969 kunde man vetenskapligt fastställa att introverta var betydligt mer toleranta för isolation utan social samvaro än de extroverta.

Författaren och konsulten Linus Jonkman
Bildtext Linus Jonkman är föreläsare och författare och tror att den naturliga fallenhet som introverta har för social distansering nu kommer till stor nytta. En slags revansch för de introverta som hittills levt på de extrovertas villkor eftersom normen är att vi ska vara socialt utåtriktade och vilja umgås i grupp.
Bild: Eero Poskela/Yle

Nästan var tredje är introvert

Det var Carl Jung som 1921 definierade den personlighetstyp som trivdes bäst i sitt eget sällskap som introvert.

De extroverta är däremot personer som kan passa in i nästan alla sammanhang och som gillar att umgås med andra.

Man beräknar att cirka trettio procent av befolkningen anses ha introvert läggning och att de här dragen finns kodat i vårt dna.

Alla har dock både introverta och extroverta drag, men man är mer eller mindre lagd åt någondera hållet.

Eftersom vår kultur gynnar de extroverta, måste de introverta ständigt kämpa för att passa in och anpassa sig till sin miljö.

Att vara utåtriktad och flexibel är en kompetens som värderas högt både på arbetsmarknaden och i det sociala umgänget.

Att föredra att sitta ensam hemma med sin katt en fredagskväll ses som udda och något konstigt, eftersom det är inbyggt i vår kultur att man ska tycka att det är roligt att gå ut och roa sig och träffa människor.

Att hellre jobba ensam än i grupp ses inte heller som en styrka, men nu är rollerna plötsligt de ombytta.

- De extroverta får nu inte den energi från sociala sammanhang de är vana vid, de känner kanske att något saknas och att livet känns monotont och tråkigt, säger Jonkman.

Speciellt de extroverta som inte har familj eller bor långt borta från släkt och vänner kan uppleva en enorm stress under social distansering.

skärmdump av meme
Bildtext En så kallad meme av hur det känns för den introverta då man får höra att ens normala livsstil numera kallas för "karantän".
Bild: Anki Westergård/YLE

Introvert befolkning

Det är inte enbart ens personliga läggning som inverkar på om vårt beteende är mera åt det extroverta eller introverta hållet.

Också de kulturella normerna påverkar oss.

- Där räknas ett land som USA som det mest extroverta i världen. Normen är att du förväntas prata med främmande människor, du förväntas vilja få uppmärksamhet annars är du lite avvikande, säger Jonkman.

De som är introverta måste därför låtsas ha en annan personlighet än de har för att passa in och inte ses som udda.

- Jämför sedan det här med Finland och Japan som i internationella studier ses som de mest introverta länderna i världen.

Jonkman konstaterar att i Finland är normen långt den motsatta än den är i USA.

- Om du hamnar i en hiss med fem andra människor behöver du inte säga någonting.

I ett land där man har en mer introvert identitet förväntas man inte försöka få all uppmärksamhet riktat på sig i olika sammanhang.

Man har också en förkärlek för att ge varandra distans och en större personlig sfär.

- Kanske är det delvis därför Finland så bra klarat av att hålla coronasmittan på halster, funderar Jonkman.

Människa vid en sjö
Bildtext Att hålla social distansering har blivit det nya normala, och de introverta känner att man äntligen spelar på deras planhalva. Detta torde passa finländaren bra, vars nationella kultur räknas som en av de mest introverta i världen.
Bild: Mostphotos

Social distansering det nya normala

Att fejka att man är extrovert är något som många introverta gör för att slippa besvär, även om det är mycket energikrävande.

Ofta kan omgivningen bli förvånade då det framkommer att någon är introvert, eftersom personen i fråga gjort allt för att passa in.

Jonkman tror ändå att efter coronakrisen kommer vi se en samhällelig förändring där vi kommer bli något mera introverta.

Han menar att många kanske inte tidigare har stannat upp och tvingats stanna hemma och märka att det kan vara rätt skönt att inte gå ut en fredagskväll.

- Jag tror att en del kommer att börja lyssna mera på sin biologiska personlighet och lite mindre på vad normen i samhället tycker att de ska göra.

Även om vi helst aldrig önskat uppleva en coronakris, tror Jonkman har det goda med krisen varit att vi blir mera lyhörda på skillnaden mellan vår personlighet och vårt beteende.

- Vår personlighet beskriver hur det känns att komma in i ett rum och vårt beteende visar för andra hur vi är då vi är i ett rum.

Det finns de som är mycket skickliga på att vara sociala och att mingla, men egentligen är det bara en charad för att passa in i normen.

Men nu är alltså rollerna de ombytta, och det som varit vardag för de introverta är nu det nya normala.

- Nu är det de introvertas tur att ringa sin extroverta kompis och fråga hur hen har det, för de har ingen aning om hur man klarar av en sån här kris.

Diskussion om artikeln