På vegne av organisasjonen Actis har Opinion spurt mer enn 1000 unge mellom 15 og 20 år om hvor de kjøper alkohol.

34 prosent av ungdom mellom 15 og 20 år oppgir at de har fått kjøpe alkohol før fylte 18 år. Av disse oppgir en av fire at de har kjøpt via sosiale medier.

– Dette er velorganisert. Det er ofte utenlandske aktører og mye østeuropeere, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

Veldig lett tilgjengelig

– Både sosiale medier og sprittaxier handler om organisert kriminalitet som gjør sprit tilgjengelig for mindreårige. Det gis beskjeder, det er telefonnummer, meldinger, grupper. Det er mange måter dette formidles på. Men det er veldig lett tilgjengelig, sier Gerhardsen.

Organisasjonen er bekymret for at ungdom kan få i seg farlige stoffer, drikke for mye eller bli alkoholforgiftet.

– Flaska kan se helt grei ut, men det kan være noe helt annet inni. Det er vår store bekymring at ungdom kan få i seg veldig farlige ting ved å handle gjennom sosiale medier og såkalte sprittaxier, sier Gerhardsen.

– Meld fra

Ifølge Actis er det helt vanlige ungdommer som skaffer alkohol på denne måten. Hun mener voksne må snakke med de unge om fenomenet og at alle som vet noe bør melde fra til politiet.

– Om ungdom, foreldre eller naboer opplever at noe skjer, må de si fra. Det er den eneste måten å stoppe det på. Politiet er sjanseløse til å ta det uten hjelp, sier Gerhardsen.