Ny analyse viser: Norge har størst inkassovekst i Norden

– Gir ikke mening, sier Forbrukerrådet om de nye tallene.

STIGER MEST I NORDEN: Samlet inkassogjeld i Norge har økt klart mest blant de nordiske landene det siste året. Forbrukerrådet mener lovendring er løsningen.
  • Elise Rønnevig Andersen

Samlet inkassogjeld i Norge har økt klart mest blant de nordiske landene det siste året. Antall inkassosaker vokser også raskest i Norge, der Sverige følger tett etter.

Det går frem av den ferske Nordic Debt Collection-analysen, nylig utgitt av inkassoselskapene Intrum og Lindorff.

Det er første gang en analyse gjøres av markedet for inkasso på tvers av disse nordiske landene.

– Helt siden 2015 har vi sett en jevn stigning av inkassosaker i Norge og Sverige, særlig i løpet av det siste året, sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff.

SER EN ØKENDE INKASSOGJELD: Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff.

Lavere inntektsvekst

Hun forklarer inkassoutviklingen i Norge med to ting.

– Økningen av saker i Norge er først og fremst en konsekvens av at mer usikret kreditt går til inkasso. En annen årsak er at det har vært lavere vekst i husholdningenes inntekter, noe som ble utløst av fallende oljepris. Selv om det er noen år siden oljeprisen falt, ser vi fortsatt økning i betalingsproblemer i de regionene av Norge som er mest eksponert mot oljeindustrien, sier Martinsen i en pressemelding.

Veksten høyest blant eldre

Inkassogjelden blant skyldnere som er over 60 år har økt med 60 prosent de siste åtte årene. Dette er rundt 40 prosentpoeng mer enn blant andre aldersgrupper.

– Det har sammenheng med at de eldre blir stadig flere, og at dagens pensjonister er mer vant til å betale for varer og tjenester med kreditt enn sine forgjengere. Dette fører til høyere inkassogjeld, sier Martinsen.

At Norge skal ha flere inkassosaker enn Sverige, som har dobbelt så mange innbyggere som oss, gir ikke mening.

Det som gir grunn til bekymring, ifølge Martinsen, er at husholdningenes gjeld nå er over 220 prosent av inntekten.

Gjelden stiger litt mindre enn seks prosent årlig, som betyr at gjeldsbyrden fortsetter å vokse ettersom inntekten er ventet å vokse med tre prosent i år.

– Gjeldsnivået gjør husholdningene sårbare for renteøkninger, sier Martinsen.

OM GJELD: Fagdirektør for finans hos Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.

Forbrukerrådet: – Gir ikke mening

I fjor hadde nordmenn over 8,6 millioner inkassosaker, mens svenskene hadde rundt 7,8 millioner saker, ifølge fagdirektør for finans hos Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.

Han er bekymret over at Norge samtidig er landet som øker mest i antall saker og samlet gjeld.

– At Norge skal ha flere inkassosaker enn Sverige, som har dobbelt så mange innbyggere som oss, gir ikke mening. Det er en god indikasjon på at noe er galt med det norske inkassosystemet, for nordmenn er ikke så ulike fra våre skandinaviske søstre og brødre ellers.

Han påpeker at regjeringen med Justisdepartementet har igangsatt et arbeid med revisjon av inkassoloven, noe Forbrukerrådet er glad for.

– Inkassoloven ble utformet på åttitallet, og verden har gått videre siden den gang. Vi må tørre å sikte på store endringer i loven, for loven fungerer ikke etter hensikten. Når en kan få inkassokrav på beløp helt ned til én krone, skjønner man at inkassobyråene kan ta seg godt betalt.

Mange trenger hjelp

En gjennomsnittsmåned tar 34.000 personer og 9000 bedrifter kontakt med Lindorff for å finne en løsning på et betalingsproblem som har oppstått.

– På en vanlig dag hjelper vi over 1500 personer og 400 bedrifter med betalingsvansker, sier Martinsen.

Det som kan bidra til at inkassosaker løser seg raskere, er at folk som får en inkassosak de har vanskeligheter med å betale tar kontakt enten med inkassoselskapet eller kreditoren.

– Det finnes ulike løsninger, og både inkassoselskaper og kreditor er som regel villige til å finne en gjennomførbar løsning på en sak, sier Martinsen.

Forbrukerrådets nettsider kan du lese mer om hvordan du går frem for å klage på inkassovarsel.