Mener statlig cannabissalg vil strupe gjenginntekter

Miljøpartiet De Grønne mener en statlig regulering av cannabissalget kan være et tiltak mot Young Bloods og kriminelle gjenger i Oslo.

Eivind Trædal peker på at Young Bloods tjener stort på Oslos illegale hasjsalg. Han mener en legalisering vil frata kriminelle inntekter og gi staten inntekter på cannabissalg.

– Når jeg hører hvor mye gjengene tjener på hasjsalg, mener jeg at det bør lede til en debatt om legalisering, sier Eivind Trædal, bystyrerepresentant fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Mandag ble Oslos gjengproblemer og ungdomskriminalitet drøftet i en åpen bystyrehøring i Oslo rådhus.

Politiet: Cannabis sentral inntektskilde

Under høringen viste Trædal til VGs avsløringer om gjengmiljøet på Holmlia. Blant annet med utgangspunkt i hemmelige politirapporter har avisen skildret hvordan illegalt cannabissalg er særlig sentralt i gjengøkonomien der.

– Er det riktig oppfattet at cannabisomsetning er en sentral inntektskilde for dette miljøet? spurte han Oslo-politiets leder for Enhet øst John Roger Lund om.

Svaret fra Lund kom kontant:

– Ja.

– Narkotikamarkedet er elefanten i rommet

Legalisering kan være en måte å strupe de kriminelle gjengenes inntekter, mener Trædal.

– Dette med narkotikaomsetning dukket opp flere ganger under høringen. Jeg mener narkotikamarkedet er elefanten i rommet når vi diskuterer gjengkriminalitet i Oslo. Politiet bekrefter at Young Bloods tjener store penger på cannabis, og vi ser at ungdom trekkes til gjengene fordi de kan tjene store penger. Da mener jeg det er åpenbart at vi må snakke om ruspolitikk.

Ønsker å utrede statlig regulert cannabissalg

Trædal tar til orde for å utrede en løsning med et statlig regulert cannabissalg, et forslag MDG har programfestet.

– Jeg mener man burde bør vurdere en legalisering av hasj, som er et rusmiddel som ikke er så fryktelig skadelig, men veldig populært. Det må bli etter modell av det som finnes i enkelte amerikanske stater eller i Nederland. Omsetningen må skje gjennom strenge rammer, gjennom bruk i coffe shops eller salg over disk. Nedsiden med et fortsatt forbud fremstår som mye større enn å prøve ut legalisering, sier Trædal.

– Men vil ikke kriminelle bare finne en annen ulovlig vare å tjene penger på?

– Jo, men kaken blir mindre. Alkoholsalg og -smugling under forbudstiden førte jo til at det ble mye mer kriminalitet. Det er viktig å understreke at vi diskuterer et mangefasettert problem. Dette er ikke vårt eneste forslag, og det må sees i sammenheng med de øvrige tiltakene, som bedre politiinnsats og mer penger til bydelene.