Därför tränger sig din chef före i vaccinkön

Debattören: Beteendet har blivit en folksport i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-02-17 | Publicerad 2021-02-12

 I åratal har chefer fått lära sig att man ska bryta mot lagen och tränga sig före i vårdkön. Det har blivit något av en folksport i Sverige – framför allt i tjänstemannaklassen, skriver forskaren John Lapidus.

DEBATT. Cheferna som olovligen har fixat vaccin till sig själva och sina anhöriga bör straffas. De är, för att tala med professor Agnes Wold, ”kommandoror som äter upp korvarna för dem som bor i fattigstugan”.

Samtidigt är det faktiskt lite synd om cheferna. I åratal har de fått lära sig att man ska bryta mot lagen och tränga sig före i vårdkön. I åratal har de uppmuntrats att teckna privata sjukvårdsförsäkringar åt sig själva och sina anhöriga, så det är inte konstigt att de blev sugna på att göra tabberas på vaccinet.

Ta Expressens ledarsida till exempel. Ena stunden hävdar Expressen att det är jättebra att fler och fler medborgare bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen och får en egen vip-kö till vården. I nästa ögonblick hävdar Expressen, genom Ann-Charlotte Marteus, att det är en samhällsröta så stor att cheferna ska arresteras.

Hur ska de stackars cheferna veta vad som gäller? De borgerliga ledarsidorna och partierna och tankesmedjorna och lobbyorganisationerna har ju intalat dem att de, tillsammans med 800 000 andra svenskar, är väl värda sin förtur till svensk sjukvård.

Det är fler än cheferna som ramlar ner i varggropen. Även Leif GW Persson ansåg sig, i likhet med Astrid Lindgrens kommandora, vara förmer än alla andra. Han fick för sig att det var helt i sin ordning att köpa ett coronavaccin.

Han är uppenbarligen så van vid att få allt han pekar på, inklusive företräde via privat sjukvårdsförsäkring, att det inte föresvävade honom att man inte fick göra på det sättet.

Elitens ohejdade vana vid att få allt genast lyser igenom i hela coronadebatten, framför allt när det gäller vaccinationer. I Dagens Industri gråter finansmannen Mikael Kamras ut för att han inte fått ett exakt datum (det påminner om Kerstin Hessius krav på ett slutbesked om hela pandemin) för sin egen vaccinering. Han står inte ut med ovissheten. Han brukar förmodligen kunna ringa sitt försäkringsbolag där en privat vårdsamordnare kan ge honom en förturstid till en specialist inom 24 timmar.

Men det är inte bara den yttersta eliten som börjar vänja sig vid att inget, inte ens sjukvård, är på lika villkor längre. På hundratals kliniker begås dagligen brott mot Hälso- och sjukvårdslagens mest grundläggande principer.

På hundratals kliniker ger man numera förtur åt den som har köpt en privat sjukvårdsförsäkring, medan alla andra får stå kvar och vänta på att försäkringstagaren ska få sin behandling.

Att tränga sig före i vårdkön har blivit något av en folksport. Framför allt i tjänstemannaklassen.

TCO och Saco låter fler och fler av sina medlemmar teckna sjukvårdsförsäkringar, men inte en enda ledande företrädare vill svara på frågor om vad det får för konsekvenser för tilliten till den svenska sjukvårdsmodellen.

Den chefskorruption som Expressens Ann-Charlotte Marteus förfasar sig över är en institutionaliserad sjukvårdskorruption som hon och hennes tidning har gått i bräschen för. Det blir allt mer legitimt att tränga sig före i vårdkön. Det blir allt fler medborgare som struntar i lagens skrivningar om vård efter behov och vård på lika villkor.

Med tanke på marknadsanpassningen är det inte förvånande att somliga chefer inte lyckades begripa vad som gällde i just det här fallet. Men kanske att vi alla kan lära oss något av deras klandervärda beteende.

Till exempel att ingen ska ha rätt att tränga sig före någon annan. Till exempel att vi ska vara stolta över lagen om vård på lika villkor, och att den måste försvaras mycket bättre än vad som i dag är fallet.


John Lapidus, forskare ekonomisk historia Handelshögskolan vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.