96 procent hade kvar corona-antikroppar 9 månader senare

Publicerad 2021-02-16

Efter nio månader hade 96 procent kvar sina antikroppar mot coronaviruset.

Dessutom tycks risken för en återinfektion eller att smitta andra mycket liten för dem som varit sjuka.

– Det är jättepositivt, även om man testar sig mitt i andra vågen så verkar det som att man är skyddad mot bärarskap och reinfektion, säger Sebastian Havervall, en av läkarna i Community-studien.

Att ha varit sjuk i covid-19 ger starkt skydd mot coronaviruset – både för dig och andra.

Även milda symtom kan ge långvarigt immunförsvar visar den tredje uppföljningen i Community-studien, där 370 sjukhusanställda ingår, som utförs av forskare och läkare vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet. Studien undersöker långtidsimmunitet mot covid-19 och enligt resultaten som publicerades i dag hade 96 procent av dem som hade antikroppar i våras fortfarande kvar dem – nio månader senare.

Två tredjedelar av dessa hade också ett uppmätt sars-cov-2 specifikt T-cellsminne.

Den gruppen blir inte återinfekterad och bär inte på viruset, enligt studien. I tio veckor har de testat sig själva och under den tiden har mindre än 1 procent av dem visat spår av viruset.

Ett betryggande resultat, enligt specialistläkare Charlotte Thålin som är ansvarig forskare för Community-studien.

– Då smittar man inte heller andra, säger hon.

Blodprover görs klara för att analyseras för antikroppar.

Positivt överraskad

Hon påpekar också att personerna i studien alla arbetar inom vården på Danderyds sjukhus och att många av dem åker kollektivt till jobbet, riskmiljöer för att bli smittad av coronaviruset.

– Vi hade nog förväntat oss att fler med antikroppar kunde bli infekterade igen eller bära på viruset och riskera att smitta andra, säger Charlotte Thålin.

Sebastian Havervall, överläkare och forskare i studien, säger att i en kontrollgrupp utan antikroppar så smittades 22 procent av viruset under samma period.

Han säger att det här är positiva nyheter och i synnerhet med anledning av vaccinbristen.

– Vi har ju vaccinbrist i samhället så vi måste prioritera och då kan jag tycka att man bör prioritera dem som inte har antikroppar eller genomgången sjukdom, säger Sebastian Havervall.

– Man kan då känna sig ganska trygg och behöver inte gå först i kön till vaccin, du kan rädda liv om du avstår.

Nästa fas i studien genomförs i maj, då många deltagare förväntas vara vaccinerade. Då ska man jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccinering.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen