Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote verschillen in tegemoetkoming chronisch zieken

Amsterdam kent van alle gemeenten de hoogste jaarlijkse vergoeding voor extra zorgkosten.

19 november 2022
geld-en-zorg---pixabay-1961431-640.jpg

Gemeenten gaan heel verschillend om met de financiële tegemoetkoming voor inwoners met een handicap of chronische ziekte. Het verschil kan oplopen tot wel 1000 euro per jaar.

Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving / Mobiliteit

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Velsen
Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving / Mobiliteit

Datajurist

Gemeente Utrecht
Datajurist

Landelijke regeling

Dit blijkt uit een website-onderzoek van Independer onder alle Nederlandse gemeenten. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de financiële tegemoetkoming voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Voor die tijd was er een landelijke regeling die voor iedereen gelijk was, ongeacht de woonplaats.

Bang

Mensen uit de doelgroep hebben vaak te maken met veel extra zorgkosten waarvoor zij compensatie nodig hebben om rond te kunnen blijven komen. Het aanbieden van een gemeentepolis, een collectieve verzekering van een gemeente, is lang niet altijd een goede oplossing. ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen met een chronische ziekte of handicap vaak niet durven overstappen naar een andere verzekering’, aldus zorgexpert Bas Knopperts van Independer in een persbericht. ‘Ze zijn bang bij de nieuwe verzekeraar bepaalde medicatie niet meer vergoed te krijgen.’

Inkomensgrens

Hoe hoog een tegemoetkoming is, bepalen gemeenten zelf, evenals de inkomensgrens en andere voorwaarden. Dit verklaart waarom de onderlinge verschillen groot zijn. Zo hanteren Venray en Wassenaar bijvoorbeeld 110% van de bijstandsnorm als inkomensgrens, en Arnhem, Ede en Den Haag 150 procent. En de hoogte van de maximale jaarlijkse tegemoetkoming bedraagt in Maastricht bijvoorbeeld 80 euro en 1.095 euro in Amsterdam.

Niets te vinden

Ook de bekendheid die gemeenten aan de regeling geven loopt erg uiteen. In meer dan de helft van de gemeenten is er niets over te vinden op de website. Ook komt het voor dat de tegemoetkoming wel ergens op de website staat, maar niet voorkomt in het overzicht van compensatieregelingen voor inwoners met een laag inkomen.

Duidelijker

‘Het zou goed zijn dat gemeenten hier veel duidelijker op hun websites over gaan communiceren’, aldus Knopperts. ‘Zeker in deze tijden dat alles al flink duurder wordt.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Doelbewust hebben de landelijke en de lokale politiek het Nederlandse kenniscentrum, de GMD, voor het eensluidend beoordelen van voorzieningen in het kader van een ziekte of handicap om zeep gebracht.

Nee hoor laten we het niet duidelijk en eenduidig houden, we houden veel meer van een soepzooitje. Dat staat vééél dichter bij de burger, dat is vééél goedkoper, dat is vééél meer onze verantwoordelijkheid. Resultaat; 'Het belang van de burger is te grabbel gegooid'.

Haal subiet het vaststellen van begrippen, definities, normen en voorwaarden weg bij de gemeenten en regel dat landelijk.
Advertentie