Robot-revolusjonen

Når robotene tar arbeidet vårt trenger vi en helt ny samfunnsmodell.

ARBEIDSLEDIGHET: Når robotene overtar middelklassejobbene må vi få en ny økonomisk og sosial samfunnsmodell, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Afp Photo / Kazuhiro Nogi
ARBEIDSLEDIGHET: Når robotene overtar middelklassejobbene må vi få en ny økonomisk og sosial samfunnsmodell, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Afp Photo / Kazuhiro Nogi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Robotene tar jobbene våre og det i økende hastighet.

Robotenes inntog i både landbruk og industri har vart siden den industrielle revolusjonen. En eneste stor suksess, alt tatt i betraktning.

Det tyngste og mest rutinepregede arbeidet er blitt tatt over av roboter og vi har kunnet forbruke flere varer og tjenester.

Nå har robotene kommet for å ta middelklassens jobber.

Det er allerede roboter som skriver nyhetsartikler like godt og selvfølgelig mye fortere enn mennesker. Roboter tar også av seg stadig større deler av handelen på børsen.IBMs Watson, som allerede har slått menneskehetens beste i Jeopardy, vil også overta lege- og advokatjobber.

Optimister, som Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee, håper vi kan jobbe side om side med robotene. Pessimister, som Martin Ford, mener det ikke vil være noen jobb ved siden av. På lengre sikt vil nok pessimistene få rett.

Det er ikke nødvendigvis negativt. Det vil muliggjøre Karl Marx' og John Maynard Keynes' felles utopi om et samfunn hvor folk kan ha tilstrekkelig tilgang på fritid og ressurser til å tilfredsstille alt det deres hjerte begjærer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.