KOMMENTARER

Slik kan vi stenge skatteparadisene

Skatteparadiset over alle skatteparadis, Luxembourg, bør sparkes ut av EU om de ikke gir seg.

ÅPENHET: Eva Joly har lenge jobbet for å bekjempe skatteparadis. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ÅPENHET: Eva Joly har lenge jobbet for å bekjempe skatteparadis. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Skatteparadiser er organisert tjuveri. Økonomer, skatteadvokater og kommentatorer har de siste dagene understreket at det kan være gode og lovlige grunner for å plassere penger i et skatteparadis. Det kan være. Men i det store og hele er bruken av skatteparadis en måte å gjemme unna penger på, for å slippe offentlighetens søkelys og unngå å betale sin skatt.

Den fremste økonomen på området, Gabriel Zuckman, anslår at mellom 8-11 prosent av verdens totale formue, er plassert i skatteparadiser. Det utgjør et skattetap på minst 200 milliarder dollar årlig. Og da har vi ikke regnet på skattetapet som følger av den usunne skattekonkurransen som drives av skatteparadisene.

Som Panama-papirene viser, er det de rikeste, mest kriminelle og korrupte som benytter seg av muligheten. Vi vanlige folk sitter igjen med regninga. Slik bør det ikke være. Det er det heller ikke nødt til.

Med tanke på hva skatteflukten koster for verdens stater, kan en lure på hvorfor det ikke er gjort mer for å få bukt med problemet noen småstater og en liten rik elite skaper. De sliter allerede med stor offentlig gjeld og utfordringer med å finansiere oppgavene folket venter at de skal løse,

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.