Hoe een klein dorp de enige supermarkt redde: ‘Als er geen winkel is, heb je niks meer’

 
 

Hoe blij kun je zijn met een supermarkt? Heel blij, bleek zaterdagmiddag in het Utrechtse dorp Nigtevecht. Felicitaties klonken en iedereen keek vrolijk. Het is de dorpsbewoners gelukt de enige winkel te redden. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Lees verder onder de advertentie

Kees Neervoort (73) stond in september bij de kassa toen tot hem doordrong dat het écht niet goed ging met de enige supermarkt van Nigtevecht. ,,Nou Kees,” zei de caissière tegen hem: ,,De winkel gaat sluiten.”

Dat nooit, dachten Neervoort en andere dorpelingen als Bart Selders en Patty Weber. Zeker nadat de supermarkt eerder al met veel moeite open was gebleven toen eigenaar Hans van den Bosch in 2021, na 25 jaar, stopte. Uiteindelijk nam Centerrr, een sociale organisatie, de zaak over. Maar in september viel het doek: het kon niet meer uit.

Mensen kunnen voor 25 euro lid worden om zo de winkel te steunen

Kees Neervoort

Stroomkosten dorpswinkel op 4000 euro

,,Dat gebeurde ook nog eens in een tijd dat de energieprijzen enorm stegen", zegt Neervoort in het AD. ,,De stroomkosten zaten op 4000 euro per maand.” Geen fijne uitgangspositie voor een doorstart, maar er werd creatief nagedacht in Nigtevecht. Dat leidde tot de oprichting van een Dorpscoöperatie, waar mensen voor 25 euro lid van kunnen worden om zo de winkel te steunen. ,,We hebben nu 200 leden en dat worden er steeds meer.”

Lees verder onder de advertentie

Ook werd aangeklopt bij de gemeente, begonnen donaties binnen te stromen en ligt er nog het plan obligaties uit te geven. Tegelijk werd oude apparatuur in de winkel vervangen door energiezuinige apparaten. Een grote opknapbeurt deed de rest.

Lees ook: Cijfers NielsenIQ: Albert Heijn blijft de grootste, Jumbo iets minder jumbo

Opening door jongste en oudste inwoner van Nigtevecht

Het resultaat: een frisse nieuwe Dorpswinkel aan de Klein Muiden, die door de coöperatie verhuurd wordt aan ondernemer Harry Dijkstra. En die zaterdagmiddag geopend werd door de jongste en een van de oudste inwoners van het dorp: Puck van 3 weken en Kees Fokker van ‘bijna 91'. Fokker mocht het lint doorknippen.

Lees verder onder de advertentie

De geboren en getogen Nigtevechter herinnert zich nog hoe anders het vroeger was: ,,Toen ik in 1938 naar school ging hadden we vijf kruidenierszaken, twee warme bakkers, twee kappers en drie groenteboeren.” Fokker is blij met de Dorpswinkel. ,,Ja, want als er geen winkel is, heb je niks meer. Ik ga er zelf ook boodschappen doen. Tenminste, als ze hebben wat ik nodig heb.”

Als er geen winkel is, heb je niks meer

Kees Fokker

Het dorpsgevoel moet z’n werk doen

Daar raakt hij een gevoelig punt: met prijzen en assortiment kan de Dorpswinkel nooit opboksen tegen de grote supermarktketens, weet ook Neervoort. Hier moet het dorpsgevoel z'n werk doen: het besef bij de inwoners dat ze de supermarkt in de benen moeten houden. ,,En dan helpt het als veel mensen lid zijn van de coöperatie. De winkel is dan ook een heel klein beetje van hun”, constateert hij.

Dat weten ook Marleen en Manuel, die net boerenkool, melk en appelflappen hebben gekocht. Ze zijn lid van de coöperatie en vast van plan hier vaak binnen te lopen. ,,Maar", zeggen ze eerlijk: ,,Voor de wekelijkse boodschappen is het assortiment te beperkt.”

Lees verder onder de advertentie

Boek lenen? Koop ook koekjes

Een koffiehoekje en een box met bibliotheekboeken moeten ook voor aanloop zorgen. Wethouder Karin van Vliet van Stichtse Vecht ziet het al voor zich: ,,Als je een boek leent, neem dan ook een pak koekjes mee. Of een hele maaltijd.”

De gemeente draagt onder meer bij door twee werkervaringsplaatsen te financieren. Van Vliet benadrukt het belang van de Dorpswinkel voor de sociale cohesie: ,,Hier ontmoeten mensen elkaar en maken ze een praatje. We gaan ervan uit dat het gaat lukken, maar dan hebben we wel alle inwoners van Nigtevecht nodig. Die móeten naar de winkel toe komen.”

Op deze zaterdag lukt dat prima. Bij de kassa staat een lange rij. Winkelmedewerkster Lida Sterk (58) ziet het met genoegen. ,,Ik heb er een goed gevoel over", zegt ze. ,,Het gáát lukken.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit Betuwse dorp heeft na 40 jaar weer een ‘winkel’