De gemeente Groningen wil de komende jaren meer werk maken van zogeheten basisbanen. Dat zijn banen voor inwoners die wel graag willen en kunnen werken, maar een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De banen moeten bijdragen aan het welzijn en de financiële zelfredzaamheid van deze inwoners. Het plan is om de komende jaren 250 basisbanen te creëren.

Bij een basisbaan gaat het om uiteenlopende werkzaamheden, zoals schoonmaak, ondersteuning van kwetsbare inwoners, hulp in kringloopwinkels en reparatie- en herstelwerkzaamheden. De afgelopen drie jaar heeft Groningen een proef gedaan met vijftig basisbanen. Het onderzoeksrapport is overhandigd aan minister Carola Schouten (Participatie). Zij heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

Maatschappelijke kosten en baten

De basisbaners geven aan heel blij te zijn met hun baan, zo staat in het rapport. Ze zijn tevreden met hun gezondheid, de werkzaamheden en de mate waarin ze het gevoel hebben deel uit te maken van de samenleving. De Groningse basisbaan vraagt een stevige voorinvestering van de gemeente, maar levert volgens de onderzoekers ook veel maatschappelijke baten op.

Wat vindt Divosa?

Divosa is voorstander van experimenteerruimte en voldoende financiering voor het ondersteunen van inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Twee jaar geleden vroeg Divosa in een notitie al aandacht voor het betrekken van het uitvoeringsperspectief bij de invulling van de basisbaan. Divosa schreef de notitie op basis van een enquête onder leden en de uitkomsten van een bijeenkomst over de basisbaan.

‘In Nederland schepen we mensen die minder kans maken op de reguliere arbeidsmarkt te gemakkelijk af met alleen een inkomen', zegt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg. ‘Als de bezuinigingen op het activerend arbeidsmarktbeleid worden teruggedraaid, zijn gemeenten in staat om veel meer mensen te helpen dan nu. Bijvoorbeeld met een basisbaan. We vragen hier in Den Haag al langer aandacht voor.’ 

De conclusie uit de maatschappelijke kosten-batenanalyse van Groningen is dat de kosten gemeentelijk gefinancierd moeten worden, maar veel van de baten niet vallen in het gemeentelijk domein. De lagere uitkeringslasten, de inkomsten door belastingen en premies en de verminderde zorgkosten via de Zorgverzekeringswet zijn baten die uiteindelijk op rijksniveau worden gerealiseerd.

Informatie

Contactpersoon

Chris Wallis

procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt