Raad van State wijst protesten bevolking gasopslag Norg af

De ondergrondse gasopslag Norg in Langelo.

De ondergrondse gasopslag Norg in Langelo. Foto Archief DVHN/Kees van de Veen

De druk in de ondergrondse gasopslag in Norg mag worden opgevoerd om daar in plaats van vijf miljard kubieke meter zes miljard kubieke aardgas in te kunnen opslaan. Woensdag stemde de Raad van State in met het besluit hierover van voormalig klimaatminister Wiebes.

Een flink aantal omwonenden verzette zich op 14 december bij de Raad van State maar hun beroep is vanochtend ongegrond verklaard.

Volgens de Raad van State zijn de risico’s van verhoging van de druk in compartiment 2 van de ondergrondse gasopslag „beperkt en aanvaardbaar’’. De Raad van State betrekt erbij dat de gaswinning in het Groningenveld naar 0 kubieke meter moet. Ergens moet er een gasvoorraad kunnen worden aangehouden.

Verwaarloosbare risico’s

Het bezwaar van omwonenden dat oude gasputten zwakke punten hebben waardoor gas kan weglekken is niet gegrond. De Raad van State zegt hierover dat er geen redenen zijn om te twijfelen aan de adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen. De risico’s zijn verwaarloosbaar en de zogeheten integriteit van de putten is in orde, volgens SodM. Klimaatminister Wiebes heeft eerder gezegd dat alle schades worden vergoed. Omwonenden vonden dat klinken als een vrijwaringsclausule.

6.500 schademeldingen

Sinds 2015 is het aantal schademeldingen uit Noordenveld en Westerkwartier is opgelopen tot 6.500. De lege gasvelden van Norg worden gevuld met geïmporteerd aardgas uit Rusland of Noorwegen dat in een stikstoffabriek laag-calorisch wordt gemaakt. Er wordt momenteel gebouwd aan de tweede stikstoffabriek. Het zogeheten pseudo-Groningengas uit Norg verlaagt de vraag uit Groningen.