Svenske Birgitta Ralston og ektemannen, franske Alexandre Bau er designere og grunnleggere av Idealist Institute.

Etter mange år som designere i Paris, etablerte de seg tidlig på 2000-tallet i Dale i Sunnfjord, der de etablerte designsenteret Transplant.

Paret har spesialisert seg på å bruke design og samarbeid med lokalsamfunn for å skape nye løsninger for folkene som bor der.

– Vår måte å jobbe med design er å pushe grensene. Vi vil ha design som er mer inkluderende og bærekraftig, to ting som ofte går ofte hånd i hånd, sier Birgitta Ralston.

Fra Sunnfjord til Bergen

Nå har paret flyttet til Bergen, og de har kastet sine øyne på Nesttun. Med på laget har de fått den Nesttun-bosatte kunstneren Maria Frantzsen. Deres prosjekt "Kunstsone Nesttun" har fått tillit fra Bergen kommune gjennom Rådet for kunst i offentlige rom, samt pengestøtte fra Kulturrådet og den statlige ordningen Kunst i offentlige rom (KORO).

Med kommunens velsignelse og både kommunal og statlig pengestøtte, skal de nå i gang med å utforme et prosjekt som de fortsatt ikke vet helt hva skal inneholde.

– Nå spør vi Nesttun-folket om hjelp. Vi ønsker å aktivere folk som bor her, som jobber her eller som bruker Nesttun. Hva er det som er spesielt med Nesttun? Hva er unikt her? Hvilke kvaliteter kan synliggjøres og hvilke vil man tone ned? sier Frantzsen.

Snudd på hodet

Frantzsen er, i tillegg til å være kunstner, en engasjert Nesttun-beboer. Da hun traff Birgitta og Alexandre viste de seg å ha mye til felles.

– Jeg har et sterkt engasjement for nærmiljøet mitt, og jeg er opptatt av hvordan kunst kan brukes som et virkemiddel for å bygge opp og samle lokalmiljøet, sier hun.

Den vanlige rekkefølgen, der kunstnere har en idé, søker støtte og gjennomfører den, er snudd på hodet. Selve den konkrete ideen kommer senere, sier de. Nå er de inne i en fase der de vil snakke med flest mulig og hente informasjon.

– Vi kommer hit med blanke ark. Vi har valgt ut Nesttun som et aktivisme-inkluderende prosjekt, og det betyr at vi ikke har en definert idé med oss, men vi kommer her med en prosess. Det første er å starte opp tankevirksomhet og snakke med folk, det kan være å samarbeide med private aktører, næringsaktører og andre, sier Alexandre Bau.

Frantzsen tror det er viktig at folk på Nesttun føler seg inkludert og hørt.

– Tanken er at kunst og design kan være med å endre en adferd. Vi ønsker å gi Nesttun mer liv, og vi vil at folk som bor og jobber her skal ha eierskap til det. Da trenger vi deltakelse og at folk føler seg sett. Vi synes det er fantastisk at kommunen har gitt oss tillit til å komme et sted og bruke tiden på å utforme kunstsonen sammen med folk, og at de er med på at den prosessen er en del av selve kunstverket, sier hun.

Mer lek, mindre bil

Ifølge Idealist Institutes egen nettside skal kunstsonen på Nesttun være"holdningsskapende og mangfoldig samspill som skal bidra til utviklingen av lokal kultur. Installasjonene som skal opprettes vil være åpne verk, som kan transformeres, bygges på og reaktiveres, og dermed definere og omdefinere lokalmiljøet over tid".

I første omgang satser kunst- og designtrioen å etablere seg i et fast lokale på Nesttun, slik at folk kan komme innom og snakke med dem. De håper også at folk som har innspill til prosjektet kan ta kontakt på telefon eller mail.

De har også opprettet et kunstutvalg som vil møtes jevnlig og diskutere fremdriften i prosjektet. Fremover planlegges det workshops der brukere av Nesttun kan delta.

Foreløpig har de én konkret idé som de tre har bestemt seg for å innlemme i prosjektet.

– Hvilke dag av året er det at det virkelig syder av liv på Nesttun? Jo, på 17. mai. Vi har lyst at prosjektet skal være litt i den ånden, så vi har tenkt: Hvorfor ikke ha 17. mai hver måned? Så i første omgang har vi bestemt at den 17. hver måned skal være en merkedato for prosjektet. Da skal det skje ett eller annet, så blir det spennende å se hva, sier Birgitta Ralston.