Nieuws uit Friesland van 17 juni | Topsport in Heerenveen levert jaarlijks 50 miljoen euro op en verslavingsarts woest over drankreclame supermarkten

Kratten bier ter illustratie.

Kratten bier ter illustratie. FOTO ANP

Topsport in Heerenveen levert ruim 50 miljoen euro per jaar op, blijkt uit onderzoek. De studie kan de komende maanden een rol spelen bij besluiten in de gemeenteraad. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In Heerenveen is veel topsport. Denk aan ijsstadion Thialf, voetbalclub SC Heerenveen, Sportstad (onder meer turnen) en het Centrum voor Topsport en Onderwijs. De ‘economische impact’ hiervan is 50,4 miljoen euro, ieder jaar weer, zo heeft adviesbureau Decisio onderzocht in opdracht van de gemeente. Topsporters, coaches, profvoetballers, werknemers en bezoekers ‘pompen’ dit geld samen met de genoemde vier topsportorganisaties in Heerenveen.

Van deze 50 miljoen euro belandt volgens het Amsterdamse adviesbureau 19 miljoen euro in Heerenveen zelf. De overige 31 miljoen euro komt terecht in de rest van Friesland en Nederland. Daarnaast levert de topsport Heerenveen 319 banen op en de rest van Friesland en Nederland nog eens 237 banen .

Verslavingsarts woest over drankreclame supermarkten vlak voor kortingsverbod

Verslavingsarts Robert van de Graaf reageert woedend op de alcoholreclames van supermarkten vlak voor het ingaan van de nieuwe Alcoholwet. ,,Ze verleiden mensen om snel nog even extra bier en wijn in te slaan.’’ Vanaf 1 juli is het niet langer toegestaan om kortingen van meer dan 25 procent te bieden op de verkoop van alcoho l. Maar supermarkten zoals Albert Heijn, Poiesz en Jumbo maken deze weken nog reclame voor bier en wijn met de leus ‘2 halen, 1 betalen’.

,,Het lijkt wel of ze van de extra aandacht voor deze nieuwe wet misbruik maken door er nog een slaatje uit te slaan’’, vindt Van de Graaf, verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland.

GGD Fryslân sorteert al voor op einde coronacrisis

De massavaccinatie duurt nog voort tot richting september. GGD Fryslân blikt al vooruit. ,,De daadwerkelijke crisis zou wel eens over kunnen zijn”, zegt directeur Margreet de Graaf. De bestrijding van de coronacrisis zit op een soort overgangspunt, zei GGD-directeur De Graaf donderdagochtend in een online bestuursvergadering met de zorgwethouders van de achttien Friese gemeenten .

De coronapandemie is nu nog betiteld als een gemeente-overstijgende crisis, waardoor de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân formeel de leiding heeft over de crisisbestrijding. Maar het crisisniveau kan wel eens gauw afgeschaald worden, voorziet De Graaf, nu het vaccineren in een stroomversnelling is geraakt. ,,De daadwerkelijke crisis zou wel eens over kunnen zijn. Corona was nieuw. Veel mensen werden tegelijk ziek, het zorgsysteem dreigde overbelast te raken. De vraag is, als straks bijna iedereen gevaccineerd is, of we dan nog een nieuwe golf krijgen.”

Niet eerder zo heet in Nederland op 17 juni

In Hupsel in de Achterhoek is de temperatuur donderdag volgens Weer.nl opgelopen tot 33,2 graden. Daarmee is het landelijk de warmste 17 juni ooit gemeten . Het oude record werd op 17 juni 2002 in de boeken gezet, toen het in Arcen (Limburg) 32,9 graden werd.

In De Bilt werd eerder op de dag al de eerste tropische dag van het jaar waargenomen. Op het hoofdstation werd het 30,3 graden en daarmee werd de grens van minimaal 30 graden, die nodig is om officieel van een tropische dag te mogen spreken, doorbroken. Ook in Friesland is die grens op verschillende plekken doorbroken.

Buien

In de avond, in de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag zelf volgen vanuit het zuiden regionaal zware onweersbuien die overlast kunnen veroorzaken. Dit kan een felle bui zijn met hagelstenen en veel neerslag in korte tijd. Ook harde windstoten worden niet uitgesloten.

Vrijdag overdag trekken de buien weg en breekt de zon snel weer door. Het is dan met 28 tot 32 graden zeer broeierig. Op de Wadden is het beduidend frisser, daar geeft de thermometer maar 20 graden aan. In de loop van de middag en avond kunnen vooral in het westen en noorden nog een aantal flinke buien ontstaan. In Friesland geldt code geel .

Deze buien gaan gepaard met zwaar onweer, zware windstoten tot 90 kilometer per uur en grote hagelstenen van 2 tot wel 5 centimeter. Daarbij valt er ook in korte tijd veel neerslag. Lokaal valt er vrijdag over de hele dag zo'n 50 tot 80 millimeter, gelijk aan de hele maandsom van juni. Dat staat gelijk aan vijf tot acht emmers water per vierkante meter.

Cambuurstadion heeft miljoenenlening van gemeente Leeuwarden nodig

Ontwikkelaar Van Wijnen heeft een forse lening nodig om het Cambuurstadion in Leeuwarden te kunnen bouwen. Burgemeester en wethouders van Leeuwarden zijn bereid om mee te werken.

Dit hebben ze donderdagochtend laten weten. Volgens de laatste planning zou de bouw van het stadion in januari 2022 kunnen beginnen. Dit betekent dat het in de zomer van 2023 klaar kan zijn voor de voetballers.

Dan zou ook ROC Friese Poort er ook gebruik van kunnen maken voor het schooljaar 2023/2024. Friese Poort huurt straks 7500 vierkante meter ruimte bij het stadion.

Met de gemeente zou zijn gesproken over een lening van 14 miljoen euro, terwijl Cambuur er zelf ook nog miljoenen bij moet leggen. De gemeenteraad moet er nog over oordelen. Die was de afgelopen jaren terughoudend, omdat de gemeente sowieso al miljoenen heeft gestoken in de ontwikkeling

En verder in het nieuws:

* Het directe zicht op de vliegbasis in Leeuwarden wordt de komende tijd van buiten de hekken beperkt. De afgelopen tijd werden gevoelige beelden gedeeld.

* Door een regelwijziging moet kaatsen voor de jeugd gemakkelijker worden. Uit is uit, net als bij tennis. Slaan op een opgeslagen bal die buiten het perk belandt, wordt niet langer bestraft.

* Súdwest-Fryslân heeft een bedrag om naar uit te kijken: 6,5 miljoen euro voor de jeugdzorgtekorten. ,,Maar het is nog een  dark horse.  ’’

* De organisatie van het festival LEIP!, tijdens de introductieperiode van Leeuwarder studenten, op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden gaat er vanuit dat het festival dit jaar door kan gaan .

Tip van de redactie:

* Op dit kleine stukje Binnenhof is de voertaal Fries. Het is een geintje met een seintje van Kamerleden Romke de Jong en Tjeerd de Groot

* Ook al speelt Oerol zich opnieuw vooral achter de schermen af, in de vorm van het online-programma  Het Imaginaire Eiland  , LC-verslaggever Jacob Haagsma is toch afgereisd naar Terschelling. We appen elke dag even met hem.

* Aan de gratis sneltest voor werkgevers is te weinig bekendheid gegeven. De regeling had meer verzuim door quarantaine en testtijd kunnen voorkomen, vindt directeur Janneke Hoitinga van arbodienst Medprevent.