Hopp til innhold

Erna Solberg mener abort-løftet ikke vil få store konsekvenser

Statsminister Erna Solberg har åpnet for å forhandle med KrF om abortloven. Nå sier hun at det er lite sannsynlig at dette vil føre til færre aborter.

Erna Solberg om abort-løfte til KrF

AVVISER AVGJØRENDE ENDRING: Erna Solberg om abort-løfte til KrF.

Det kom frem i Debatten på NRK torsdag kveld.

KrF-nestleder og blå hærfører Kjell Ingolf Ropstad har solgt inn saken som «en historisk mulighet» og en viktig grunn til at KrF bør velge borgerlig side. Saken har etter alt å dømme hjulpet blå side i delegat-kampen inn mot KrFs skjebne-landsmøte fredag.

Det hele startet med et utspill fra Ropstad i VG, hvor han utfordret både Høyre og Arbeiderpartiet på om de var villige til å forhandle om abortlovens paragraf 2c, som gjelder retten til abort i tilfeller der barn fødes med alvorlige sykdommer.

Da svarte Høyre ja, og Arbeiderpartiet nei. Også Høyres regjeringspartnere Venstre og Frp har sagt rungende nei.

NRK har tidligere skrevet om hvordan Ropstad hadde dialog med Høyres PR-avdeling om abort i forkant av utspillet.

Nå sier Solberg at å gjøre endringen Ropstad kaller «en historisk mulighet», ikke vil innebære noen stor forskjell i praksis.

– Da må du ta saken for en nemnd. Og i dag er det 99 prosent av kvinnene som kommer i nemnd, som får abort. I de aller, aller fleste situasjoner, vil det være det samme, sier Solberg.

  • LES OGSÅ: Hareide-rival hadde abort-dialog med Høyres pressesjef

Like mange aborter

Hun mener likevel det kan være riktig å fjerne paragrafen.

– Da har du oppnådd en ting som er viktig: At du ikke lenger i lovverket har en paragraf som for mange, særlig de som selv har psykisk utviklingshemmede barn, oppleves som veldig diskriminerende – at de er et abortgrunnlag i seg selv, sier Solberg.

– Så utfallet på samfunnsnivå vil ikke være annerledes – like mange aborter vil foretas?

– Vi skal få ned antall aborter med andre virkemidler enn abortloven. Men det er lite sannsynlig at det vil være stor forskjell på disse tingene, svarer Solberg.

– Vil kvinner som ikke ønsker å føde et barn med Downs bli tvunget til det?

– Nei, sånn som loven er i dag, så vil det være lite sannsynlig.

Solberg mener altså at selv om 2c fjernes, så sørger de andre bokstavene i abortlovens paragraf 2 (som omhandler hva som skal til for å få innvilget abort etter 12. uke), for at kvinner vil få abort hvis de argumenterer sterkt for at de ikke ønsker å bære frem barnet.

Støre avviser å gi KrF abort-gjennomslag

Jonas Gahr Støre sier det ikke blir aktuelt å forhandle med KrF om abortloven.

– Ap vil ikke utvide retten til abort, og ikke innskrenke retten til abort, sier Ap-lederen.

Han beskriver abortloven som vellykket, og påpeker at aborttallene går ned.

AP VIL IKKE RØRE ABORTLOVEN: Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet ikke vil gjøre noen endringer i abortloven, selv om KrF presser på for det.

Også på borgerlig side har KrFs ønske om å endre abortloven møtt kraftig motstand. Selv om Erna Solberg og Høyres stortingsgruppe er villig til å forhandle om det, har både Venstre og Frp avvist det.

Fremskrittspartiet har sågar åpnet for å fristille sine stortingsrepresentanter dersom saken skulle komme til votering i Stortinget, selv om den skulle være en del av en ferdig regjeringsplattform på borgerlig side.

Siste mulighet til å overbevise KrF

Statsministeren og hennes utfordrer møttes til duell i Debatten på NRK kvelden før kvelden. KrF-lederen vil ha Støre, men sliter med å få partiet med seg.

Blir det et rødt flertall på KrFs ekstraordinære landsmøte, ligger veien åpen for at Støre blir landets nye statsminister.

Torsdag kunne NRK avsløre at Knut Arild Hareide har hatt samtaler med Støre på Stortinget om veien videre dersom det blir en rød fredag.

– Det virker veldig åpent, sa Støre på vei inn til Debatten-studio.

SE APPELLENE: Støre og Solberg fikk begge mulighet til å fri til KrF-delegatene. Se hva de sa.

Blir det blått, skal KrF forhandle med Erna Solberg om å bli del av hennes regjering.

Statsministeren sier i Debatten at hun har ringt Knut Arild Hareide i dag.

De snakket blant annet om hva som skjer dersom KrF velger å gå inn for å samarbeide med Arbeiderpartiet. Da erkjenner Solberg at hun er ferdig som statsminister.

– Hvis det blir et flertall i Stortinget for en annen regjering, må den sittende regjeringen gå av. Norge skal være forutsigbart også med regjeringsskifter, sier Solberg.

Har ikke gitt opp rød seier

Selv om fylkesårsmøtene i KrF har sendt 99 blå og 90 røde delegater, har ikke Hareide gitt opp.

– Det er nå en gang sånn at en skal stemme etter sin egen overbevisning, om hva som er best for landet og for KrF. Jeg vet også om delegater som er usikre. Det er det lov til å være, sa Knut Arild Hareide til NRK onsdag.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad på den blå siden har poenget at delegatene er valgt for å representere et bestemt syn.

– Ingenting er avgjort før landsmøtet har sagt sitt, men jeg tror delegatene har en sterk lojalitet til det synet de skal representere. Det skal veldig mye til for at dette ikke blir det endelige resultatet, sa Ropstad om resultatet fra fylkesårsmøtene.

Viktige KrF-avgjørelser i kveld

Torsdag kveld vant Hareide en viktig seier da landsstyret gikk inn for at retningsvalget skal skje ved hemmelig, skriftlig valg. Det blir opp til landsmøtedelegatene i morgen å avgjøre om de vil følge forslaget.

På et annet punkt gikk landsstyret mot Hareide – de vil endre stemmerekkefølgen. De vil stemme over alle alternativene på en gang: Ap-samarbeid, Høyre-samarbeid og fortsatt opposisjon. De to alternativene som får flest stemmer, går videre til en siste avstemning.

Hareide har tidligere støttet forslaget om å først stemme over om partiet skal gå inn i regjering, for så å ta stilling til hvilken regjering man ønsker å samarbeide med.

STØRES RÅD: Drikk H-melk, sier Jonas Gahr Støre.

Debatten

SE HELE DEBATTEN HER: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til duell i Debatten på NRK.

AKTUELT NÅ