Hopp til innhold

Slik ser gulrøttene ut etter flommen

Bonde Asbjørn Stokkeland fortviler. Flommen har gjort gulrøttene hans seige som tyggegummi. Flere hundre tonn gulrøtter skal være ødelagt i Rogaland.

Råtne gulrøtter

Sånn ser en gulrot ut etter at den har ligget under vann i lang tid. Bonde Asbjørn Stokkeland på Brusand på Jæren må kaste en hel del gulrøtter som har råtnet.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Denne gulroten er druknet. Dette grapset er nesten ikke til å holde i, sier bonde Asbjørn Stokkeland i det han strekker i en knalloransje gulrot som den skulle vært tyggegummi.

Meter etter meter med gjørme og vann. Han regelrett vasser av gårde på jordet sitt på Brusand på Jæren. Etter helgens voldsomme nedbør står nå massevis av gulrøtter under vann og råtner.

Bare på gården til Asbjørn Stokkeland står 30 mål under vann – rundt 40 tonn med gulrøtter har råtna.

Asbjørn Stokkeland

Bonde Asbjørn Stokkeland på Brusand fortviler over det vanskelige året. Først kom sommeren og tørken, så kom høsten og flommen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Det er tragisk. Vi har slitt i hele sommer med å opprettholde veksten, så kommer regnet og ødelegger alt for oss, sier han.

Mange hundre tonn

Stokkeland driver også eget pakkeri, og der mottar han grønnsaker fra andre bønder. Og de fleste melde om det samme: Store avlinger er ødelagt.

Ifølge Stokkeland dreier det seg om totalt 120 mål som er ødelagt av flom, bare hos bøndene som leverer til hans pakkeri. Det blir rundt 400 tonn med gulrot.

Også bønder som leverer til det andre gulrotpakkeriet i Rogaland, Jæren gulrot, melder om råtne avlinger.

Hver femte gulrot i Norge blir for øvrig produsert i Rogaland.

– Det lukter heller ikke godt, sier Kari Aarekol, seniorrådgiver, Norsk Landbruksrådgiving.

Hun har knapt sett det så ille som på jordet til Stokkeland. Den siste tiden har det tikka inn med dårlige meldinger fra fortvilte bønder.

– Prikken over i-en

I september var det 25 nedbørsdager på Jæren. Det er ti fleire enn normalen. Ifølge Aarekol er det for tidlig å si sikkert hvor mange tonn gulrot som er ødelagt totalt.

– Været i helga kan ha vært prikken over i-en som har ødelagt enda mer gulrot, sier hun.

Også potetene sliter. Norsk Landbruksrådgiving anslår at opptil 40 prosent av potetavlingene fremdeles står i bløyt utpå jorda i Rogaland.

– Det er umenneskelig utfordrende. Vi hadde håpet at vi skulle få en god avslutning på sesongen i og med at den var så tøff i sommer, med den ekstreme tørken og varmen. Og så avsluttes sesongen som dette. Det er ikke bra.

Kari Aarekol

Kari Aarekol, seniorrådgiver, Norsk Landbruksrådgiving.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Det ser ut til at det vil bli produsert for lite gulrot i år, ifølge Aarekol. Butikkene må derfor importere fra utlandet.

Stokkeland innrømmer at han nok kunne unngått noe av skadene.

– For alt i verden, noe kunne vært gjort noen plasser, men akkurat her er det lite vi kunne gjort, sier bonden, og viser til det oversvømte jordet.

Neste år skal han prøve å få ledet vannet på en annen måte.

... men mye er bra

Men selv om mye er ødelagt, håper bonden på dager uten nedbør, og at avlingene som står i skråninger, kan reddes. For der kan Stokkeland dra opp en stiv gulrot, slik de skal være.

– Den var meget bra. Kjempefin smak, fin væske. Denne har hatt en fin sommer, sier bonden.

Også seniorrådgiver Kari Aarekol understreker at det er produsert mye bra norsk gulrot i år, gulrot som ikke har blitt ødelagt av flommen.