Nog moeilijker van en naar Zeeuws-Vlaanderen door minder Bredabussen

Voor verschillende studenten in Zeeuws-Vlaanderen is het lastiger om met het openbaar vervoer van en naar Breda te reizen. Vanwege een personeelstekort heeft busvervoerder Connexxion een aantal ritten geschrapt. Ook ritten van buslijn 19 tussen Hulst en Breda, beter bekend als de Bredabus, vervallen. Wat zijn de gevolgen voor studenten? Wij spraken met Iris van Daele, Kim van Rattingen en Tessa Sprenkels, muzikanten bij orkest The Young Ones in Hulst. Voor de repetities komen ze ieder weekend naar Zeeland.
v.l.n.r: Iris van Daele, Kim van Rattingen, Tessa Sprenkels
© Privé-foto's/Omroep Zeeland
De eerste bus van Hulst naar Breda rijdt 's ochtends om 06.36 uur weg van bushalte Koolstraat in Hulst en komt dan na iets meer dan twee uur aan op station Breda. De eerstvolgende directe lijn naar Breda vertrekt met de nieuwe dienstregeling pas twee uur later.
En veel Zeeuws-Vlaamse studenten zijn dan nog niet op hun eindbestemming, ze moeten nog doorreizen naar Tilburg, Eindhoven of nog verder.

Liever niet

Iris van Daele (19) studeert Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken op Fontys Hogeschool in Eindhoven. Daar zit ze dan ook op kamers. Volgende week begint ze aan haar tweede studiejaar. Zelf heeft ze nog geen idee wat de gevolgen zullen zijn met het terugreizen voor haar: "Ik heb nog een week de tijd om dat uit te vogelen," zegt ze lachend.
Muziek is nog één van de redenen waarom ik naar Zeeland terugga
Kim van Rattingen
Ook derdejaars studente Kim van Rattingen (20) zit niet te wachten op een nog langere reistijd. "Dat wil ik liever niet bovenop mijn drieënhalf uur reizen." Kim studeert namelijk in Nijmegen op de Radboud Universiteit. Elke zondagmiddag vertrekt zij met bus vanuit Hulst en gaat ze haar lange reis tegemoet. Kim reist alleen in het weekend van en naar Hulst, want ze zit op kamers: "Het is niet mogelijk om elke dag heen en weer te reizen," lacht ze.
Haar leeftijdsgenoot Tessa Sprenkels doet precies hetzelfde, maar dan hoeft ze niet zo ver te reizen. Zij studeert aan de Pabo op Avans Hogeschool in Breda en is vierdejaars. Op vrijdagmiddag moeten Iris, Kim en Tessa altijd als de wiedeweerga richting Zeeuws-Vlaanderen om de repetitie van The Young Ones niet te missen.

Voor muziek naar Zeeland

Die repetitie begint vrijdagavond klokslag kwart voor acht. "Elke vrijdagochtend check ik snel welke bus en trein ik kan pakken en of er niks is uitgevallen," legt Kim uit. Zij speelt elf jaar klarinet, waarvan zeven jaar bij The Young Ones. "Muziek is nog één van de redenen waarom ik naar Zeeland terugga." Tot nu toe heeft ze nog geen repetitie gemist.
Iris speelt ook elf jaar klarinet, waarvan vijf jaar bij The Young Ones. Of de onregelmatigheid van de bussen haar lidmaatschap in gevaar brengen, durft ze nog niet te zeggen. Voor haar hangt het af van haar schoolrooster dat ze nog niet binnen heeft. "Natuurlijk hoop ik dat dit geen invloed gaat hebben op de repetities, want ik zou graag bij The Young Ones willen blijven."

En de auto dan?

Het reizen met de bus is dus lastig, maar de auto is voor Kim geen alternatief. "Persoonlijk vind ik de auto niet fijn, en ik heb er zelf ook geen," antwoord Kim. "Het is ook duur en openbaar vervoer voor studenten is tenminste nog gratis." Voor Iris en Tessa is de auto wel een alternatief. Met name carpoolen met andere studenten behoort tot de mogelijkheden.
Samengevat maken de uitvallende buslijnen de studenten niet gelukkig. "De bus is eigenlijk nog de enige manier om uit Zeeuws-Vlaanderen te komen," stelt Iris, die tijdens haar middelbare schooltijd ook niet altijd enthousiast was over de bus. 'Soms wilde ik met het slechte weer de bus pakken in plaats van de fiets. Maar dan reed de bus vervolgens weer niet."

Onder druk

Nu gaat het nog maar om het verdwijnen van een aantal ritten, maar het voortbestaan van de Bredabus staat sowieso onder druk. Volgens de provincie en Connexxion is het niet zeker dat de lijn in de toekomst blijft bestaan.
Toch hebben zowel de gemeente Hulst als Breda en de provincie zich hard gemaakt voor het bestaan van deze buslijn. Provinciale Staten hebben het al gehad over het behoud van zevental kwetsbare Zeeuwse buslijnen, waaronder buslijn 19. Toen zei Ralph van Hertum (PvdA) dat de lijnen "onmisbaar zijn voor de leefbaarheid in de Zeeuwse dorpen en kernen".
Kim zou graag zien dat er een sneller alternatief komt. "Als ze een snelbus zouden invoeren richting Goes, vind ik dat ook al goed: dan ben je binnen een uur in Goes."
Connexxion geeft aan dat het uitvallen van ritten tijdelijk is totdat het personeelstekort is verholpen.