1. Britse vrouwen gaven een lok cadeau

Het was in het achttiende-eeuwse Engeland niet ongewoon om als vrouw een lok schaamhaar cadeau te doen aan je verloofde. Sommige geliefden vonden dat zo'n compliment dat ze de lok trots aan hun hoed speldden. Er gaat zelfs een verhaal rond dat de baas van de beruchte Schotse sexclub The Begger's Benison een pruik van schaamhaar droeg. De haren zouden afkomstig zijn van de maîtresses van koning George IV. Die pruik is helaas (alhoewel...) verloren gegaan in 1913.

2. Waarom we schaamhaar hebben, weten we eigenlijk niet

Ooit liepen onze voorouders nog volledig behaard over de vlaktes, maar die look ruilden we langzaam in voor een glad huidje. Behalve op ons hoofd, onder onze oksels en rond de schaamstreek. Daar vind je nog lange stugge haren. Volgens evolutionair bioloog Mark Pagel van de University of Reading (VK) verloren we het grootste deel van ons haar om beestjes zoals pelsluizen te slim af te zijn. Die konden namelijk gevaarlijke ziekten overbrengen.

Dat ons schaamhaar er nog wel zit, zouden we te danken kunnen hebben aan feromonen, geurhormonen die potentiële partners moeten lokken. Een beetje haar daar beneden maakt het verspreiden ervan makkelijker. Maar nogmaals, zeker weten doen wetenschappers het niet. Er is bijvoorbeeld ook een theorie dat schaamhaar een signaalfunctie heeft: aan haar 'daar beneden' konden we vroeger zien of een potentiële partner geslachtsrijp was.

3. Aziaten hebben zachter schaamhaar

Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker. Waarom? Geen idee. Dat krullende stugge haar is ook niet universeel: bij veel Aziaten is het schaamhaar zachter dan bij Europeanen. Ook hier is onduidelijk waarom dit verschil er is.

4. In schaamhaar van zwaarlijvige vrouwen zit minder zink

Dit gaat allemaal heel vreemd klinken, maar houd even vol. Poolse onderzoekers verzamelden in 2012 het schaamhaar van 85 vrouwen tussen de 16 en 80 jaar. Van hen hadden er 39 licht of ernstig overgewicht. De overige 46 vrouwen hadden een gezond gewicht. Hun schaamhaar werd zorgvuldig gewassen met aceton en mineraalloos water. Vervolgens werden de haren te drogen gelegd, in de magnetron gestopt, en nog verder bewerkt met waterstofnitraat.

Na al die chemische trucjes was het tijd voor de rest van het onderzoek: de mineralen in het schaamhaar bekijken. Zo zagen de onderzoekers dat het schaamhaar dat afkomstig was van vrouwen met overgewicht meer chroom en magnesium bevatte, maar minder zink dan de controlegroep. Met andere woorden: de verhouding tussen de mineralen was uit balans. Niet zo raar, concluderen de onderzoekers. Er is al langer bekend dat obesitas je stofwisseling flink in de war schopt, en dat kan gevaarlijk zijn. Een zinktekort wordt bijvoorbeeld gelinkt aan insulineresistentie. Een waarschuwing dat je diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent.

5. Je wisselt soms schaamharen uit tijdens de seks

Het ligt er natuurlijk aan hoeveel schaamhaar je hebt, maar als je het niet weghaalt geef je soms wat haren aan je partner. Wetenschappers uit de Verenigde Staten onderzochten in 1997 hoeveel precies. Voor het onderzoek doken zes labmedewerkers met hun partner het bed in. Vijf van de zes stellen bedreven tien keer de liefde met elkaar - alles voor de wetenschap, het andere stel vijf keer. Na afloop kamden ze hun bosje haar, en keken ze hoeveel haren van hen waren en hoeveel van hun partner.

single black hair in hand on white background
mouu007//Getty Images
Van wie is die haar?

In 17,3 procent van de gevallen vonden de twaalf proefpersonen na de kambeurt op zijn minst één vreemde schaamhaar. Vrouwen bleken vaker hun schaamhaar over te dragen op hun partner dan de mannen. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat het niet echt uitmaakte of je recent gebadderd had, of in welk standje je het deed. Weet je dat ook weer.

6. Vrouwen voelen vaker de noodzaak zich te ontharen

Amerikaans onderzoek onder studenten uit 2015 liet zien dat 95 procent van zowel de mannen als vrouwen zich geregeld onthaart. Maar de vrouwen gaven in de helft van de gevallen aan altijd kaal door het leven te gaan, versus 19 procent van de mannen. Ook vonden mannen het veel belangrijker dat hun partner haarvrij was (60 procent) dan de vrouwen (24 procent).

Dat het vooral vrouwen zijn die ontharen, blijkt ook uit een studie aan Fordham University (VS) uit 2017. Volgens de onderzoekers is het verwijderen van haar een schoonheidsideaal geworden, vooral voor vrouwen. En dat heeft niet altijd positieve gevolgen. Potentiële infecties en jeuk daargelaten, zagen de onderzoekers ook een link tussen veelvuldig ontharen en een negatief zelfbeeld. Vrouwen die hun haar verwijderden om aan het ideaalplaatje te voldoen, gebruikten ook minder vaak een condoom als hun partner dat niet wilde.

Beter in bed

Wist je al dat Quest een cursus heeft ontwikkeld waarin we allerlei seksmythes uit de wereld helpen? Er gaat namelijk een hoop onzin rond over seks. En die ruimen we graag uit de weg.

Meer informatie