Nieuws

Een kijkje achter de schermen bij de Posten: geestelijk verzorger Simon Saliba

Zorgorganisatie de Posten in Enschede is een verbindende factor in stadsdeel Zuid. Een groot deel van de klanten komt uit Zuid en met een aantal maatschappelijke partners werkt de Posten hier aan een inclusieve samenleving. Met elkaar, voor elkaar lijkt hier het credo te zijn. De coronacrisis is ook hier flink te voelen. Vijf zorgmedewerkers geven online een uniek kijkje achter de schermen. Vandaag deel 3: geestelijk verzorger Simon Saliba. 
De coronacrisis heeft veel invloed op het dagelijks leven. Hoe we daar mee omgaan verschilt van mens tot mens. Zowel bewoners als medewerkers van de Posten kunnen geconfronteerd worden met praktische, morele en emotionele vragen. Gelukkig wordt er ook op dat gebied goed voor hen gezorgd. Bewoners, mantelzorgers en medewerkers kunnen daarvoor op verschillende plekken binnen de Posten terecht. De psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers staan paraat.
Even je hart luchten
Simon Saliba is één van de geestelijk verzorgers van de Posten. De mobiele nummers van hem en zijn collega geestelijk verzorger staan vermeld op het intranet en in de nieuwsbrieven die de Posten stuurt naar medewerkers, bewoners en hun familie. De geestelijk verzorgers en maatschappelijk werkers willen laagdrempelig bereikbaar zijn voor iedereen die behoefte heeft om even zijn hart te luchten.
De tekst gaat verder onder de video.
.
Als geestelijk verzorger heeft Simon Saliba vooral aandacht voor zingeving, spiritualiteit en levensbeschouwing. Hij kan deze aandacht bieden aan bewoners, maar ook aan mantelzorgers. "De situatie heeft immers ook veel impact op hen en het contact met mantelzorgers is ontzettend waardevol", aldus Simon. "Door emoties als angst, onzekerheid en verdriet te delen kunnen we mensen het gevoel geven dat ze het weer beter aankunnen."
De tekst gaat verder onder de video.
.
De gesprekken met bewoners zijn intens deze dagen
Simon Saliba
Saliba en zijn collega's praten over onderwerpen als ziekte en gezondheid, leven en dood, en over de verwerking van de situatie waarin mensen verkeren. Deze onderwerpen komen vanwege het coronavirus ineens extra dichtbij voor de kwetsbare bewoners van de Posten. Simon: "De gesprekken met bewoners zijn intens deze dagen. Er gebeurt namelijk veel in korte tijd." Aandacht is volgens Simon nu een sleutelwoord: "Vergeet niet om elkaar aandacht te blijven geven!"
De tekst gaat verder onder de video.
Medewerkers hebben het soms moeilijk
De geestelijk verzorgers van de Posten nemen ook zelf het initiatief om contact op te nemen met medewerkers. Zij hebben het soms moeilijk deze dagen: bijvoorbeeld wanneer zij de zorg hebben voor bewoners met een coronabesmetting. Niet alleen is het werken in de beschermende kleding erg zwaar en vermoeiend, ook krijgen ze te maken met onzekerheid, ongerustheid en verdriet bij de bewoners en bij zichzelf.
Zowel in hun werksituatie als thuis kan dat leiden tot spanning en stress. De telefoontjes van de geestelijk verzorgers worden dan ook bijzonder gewaardeerd. Op zijn beurt heeft Simon veel bewondering voor de zorgmedewerkers die zich met hart en ziel voor de bewoners inzetten.
Tekst gaat verder onder de video.
Morgen de dag van Miranda van der Heide, verpleegkundige van thuiszorg de Posten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.