Yli 1 100 kompassin voimin etsittiin rasteja Raatojuoksussa Sipoossa

SUUNNISTUS Vuoden Raato kulutti metsässä aikaa yli neljä tuntia.

– Tämä on ihan mahtavaa! Tätä tultiin hakemaan, totesi Espoon Akilleksen Janne Kuusivaara saavuttuaan Raatojuoksun maaliin Nikkilässä.

– Niin monena vuonna on ollut tosi lähellä. Joskus olen tullut Vuoden Raadon jälkeen heti seuraavana. Nyt kerrankin tärppäsi, sanoi Kuusivaara, joka tuloksen selvittyä teki jopa hypyn ilmaan.

Yli 1 100 suunnistuksen harrastajaa kirmasi viime lauantaina Sipoon metsiin yhteislähdössä.

Sibbo-Vargarnan järjestämä kauden viimeinen pitkän matkan suunnistus sai mukaan eri ikäisiä lajin harrastajia, sillä Raatojuoksussa on sallittua mennä myös kaverin kanssa yhdessä. Matkoina olivat 5,10,15 ja 20 kilometriä.

Radat oli laatinut Stefan Karlsson Kisakeskuksena toimi Jokipuiston koulu Nikkilässä.

Eri sarjoissa kilpaillaan toki paremmuudesta, mutta monille osanottajille tärkeämpi on Vuoden Raato -titteli. Sen saa suunnistaja, joka tulee metsästä kaksi ja puoli tuntia 15 kilometrin voittajan jälkeen.

Janne Kuusivaaralla aikaa 20 kilometrin matkalla kului 4.06.

20 kilometriä on Kuusivaaralle tyypillisin Raatojuoksumatka, jota hän on mennyt lähes vuosittain 2006 lähtien.

– Pari kertaa olen juossut pojan kanssa kymmenen kilometriä.

Kansalliset kisat ovat vuosien mittaan jääneet vähemmälle, mutta kuntorastien lisäksi Kuusivaara juoksee mielellään Jukolaa ja muita seuraviestejä.

– Seurassa yritän opettaa nuoria harrastuksen saloihin. Siihen on oikeastaan viime vuosina mennyt panostus.

– Olen ollut Espoon Akilleksessa vuodesta 2003 lähtien. Aloitin vasta yli kolmekymppisenä suunnistuksen.

Mutta mikä viehättää Raatojuoksussa?

– Se on nimi ja tapahtuman luonne. Tuntuu, että on aika hajalla lopussa, mutta se kuuluu asiaan, eikä tämän jälkeen ole enää mitään menetettävääkään, koska alkaa peruskuntokausi.

Miesten 20 kilometrin kisan voitti ylivoimaisesti Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro. Toiseksi tuli Suunta Jyväskylän Pauli Leinonen Kolmas ja neljäs sija menivät OK Trianin suunnistajille. Kolmas oli Jörgen Wickholm ja neljäs Jani Virta

Naisten 20 kilometrin paras oli tänä vuonnakin Pargas IF:n Yvonne Gunell

OK Trianille tuli voitto sarjassa HD5km (helppo rata), kun sipoolainen Saana Kajander voitti puolella minuutilla SK Uuden Roosa Muukkosen

D10 km:llä OK Trianin Katja von Schoultz oli toinen häviten Rastikarhujen Suvi Yläkylälle 22 sekuntia.

Kisan tunnelmiin maalialueella voi vielä palata myös Youtubessa, jossa on kuvattuna maaliin saapumiset koko kisan ajalta: